Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Αθήνα Πέθανε την Τρίτη ο μεγάλος έλληνας λογοτέχνης Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, γεννήθηκε στη Νάξο το 1921.

Το 1934 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σχέδιο στη νυχτερινή Βιοτεχνική Σχολή Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου συνελήφθη και έμεινε κρατούμενος για δυόμισι χρόνια στο Ές-Ές στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, εμπειρία που θα καταγράψει αργότερα στο ομώνυμο Χρονικό, που είναι και το μοναδικό του πεζογράφημα. Το Μαουτχάουζεν το μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.Μετά το τέλος του πολέμου, συνεπαρμένος από τις παραστάσεις του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν, αφοσιώνεται στο θέατρο. Ακολουθεί στενή συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, όπου παρουσιάζονται επτά από τα σημαντικότερα έργα του. Από το 1950 μέχρι σήμερα παρουσίασε, και εξακολουθούν να παρουσιάζονται, περισσότερα από τριάντα θεατρικά έργα, από τα οποία αρκετά έχουν παιχτεί σε πολλές ξένες χώρες και διδάσκονται σε δραματικές και θεατρολογικές σχολές ξένων πανεπιστημίων.

Τα γνωστότερα έργα του από την γόνιμη συγγραφική παρουσία του κατά τα έτη 1950-1981 είναι: Η Έβδομη μέρα της Δημιουργίας, Η Αυλή των Θαυμάτων, Η Ηλικία της Νύχτας, Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα, Οδυσσέα Γύρισε Σπίτι, Το Μεγάλο μας Τσίρκο, Τα Τέσσερα Πόδια του Τραπεζιού, Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος.

Η δεκαετία 1988-1998 έχει χαρακτηρισθεί από κριτικούς και θεατρολόγους ως η πλέον παραγωγική και, θεματολογικά και μορφολογικά, η σημαντικότερη στον τομέα της δραματουργικής συνεισφοράς του.

Με την επί μισόν και πλέον αιώνα παρουσία του στο γίγνεσθαι του νεοελληνικού θεάτρου, αποτελεί ο ίδιος, αδιάλειπτα, παράδοση και πρωτοπορία. Γνωστά είναι τα έργα του τα οποία τροφοδότησαν πολλές γενεές θεατροφίλων όπως: Ο Αόρατος Θίασος, Ο Δείπνος, Ο Δρόμος περνά από Μέσα, Στη Χώρα Ίψεν, Η Τελευταία Πράξη, Μια Συνάντηση Κάπου Αλλού, Μια Κωμωδία.

Γνωστή είναι και η προσφορά του στον κινηματογράφο με τις ταινίες Στέλλα, Ο Δράκος, Η Αρπαγή της Περσεφόνης, Το Κανόνι και τ’ Αηδόνι.

Παγκοσμίως, θεωρείται ως ο θεμελιωτής της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Κύπρου, Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Το 1999 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Θεατρικής Δραματουργίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.
ΠΗΓΗhttp://www.tovima.gr/culture/article/?aid=392461

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου