Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΕΘΝΩΣ, "ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ


Είναι γελοίο, αλλά δυστυχώς είμαστε ώς λαός και ώς Μέσα Ενημέρωσης αναγκασμένοι να ασχολούμαστε μονίμως με τα τοπικά ζητήματα, ακόμη και όταν οι διεθνείς εξελίξεις είναι κοσμοιστορικές, όπως συμβαίνει αυτή την εποχή.
Ενώ τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν αυτές τις ημέρες τη διεθνή κοινή γνώμη έχουν να κάνουν με το αν η Ευρώπη θα επιβιώσει ώς Ένωση, με το «τέλος της πολιτικής και την εκχώρηση της εξουσίας στις διεθνείς τράπεζες, με την εφαρμογή διαρκούς λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική  και με το αν είναι δυνατόν να ελεγχθεί αποτελεσματικά ακόμη και η «ειρηνική» πυρηνική ενέργεια, εμείς εδώ είμαστε αναγκασμένοι να ασχολούμαστε με το αν ο Παπανδρέου θα κάνει ανασχηματισμό ή αν θα πάμε σε εκλογές, με το ποιά θα έπρεπε να είναι η στάση μας έναντι των παράνομων μεταναστών, με το αν θα έπρεπε ή όχι να καταργηθεί το άσυλο και με το αν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να γιαουρτώνουμε τους πολιτικούς μας.

Γιατί ασχολούμαστε με αυτά; Με το άσυλο και τους μετανάστες ασχολούμαστε διότι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει ούτε ώς συντεταγμένη πολιτεία ούτε ώς πολίτες ατομικά ο καθένας μας, να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη θέση σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Με το αν ο Παπανδρέου θα κάνει ή όχι εκλογές ή ανασχηματισμό, ασχολούμαστε διότι δυστυχώς πηγαίνουμε απο το κακό στο χειρότερο και η οικονομία μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απο τις – λανθασμένες μέχρι στιγμής -  αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Όσο για τα γαιουρτώματα  ασχολούμαστε διότι η πολιτική ηγεσία και η δικαιοσύνη δεν έχουν ασχοληθεί με το να ερευνήσουν τις ευθύνες των πολιτικών και να τιμωρήσουν τους ενόχους. Επειδή δεν το κάνουν, η λαική αγανάκτηση οδηγεί σε προπηλακισμούς όλων των πολιτικών, αθώων και ενόχων.
Το κρίσιμο πάντως ζήτημα για εμάς σήμερα, είναι το αν η οικονομία μας θα επιβιώσει και πώς, τα επόμενα χρόνια. Και τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. Το έλλειμμα δεν συμμαζεύεται καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει – ούτε έχει προσπαθήσει αρκετά- να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου, οι οποίες ευθύνονται για το έλλειμμα. Αντί να επιτεθεί στον δημόσιο τομέα που γεννά τις υπέρογκες δαπάνες και τη διαφθορά, επιτίθεται στο εισόδημα και την περιουσία του ιδιωτικού τομέα. Έτσι στερεί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον και διαιωνίζει τα ελλείμματα. Παράλληλα, υπόσχεται δια στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου στην τρόικα λαγούς με πετραχήλια, όπως πχ αποκρατικοποιήσεις 50 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια. Γιατί; Διότι ο κ. Παπακωντσνατίνου γνωρίζει οτι δεν θα είναι ούτε ο ίδιος υπουργός ούτε η κυβέρνηση στη θέση της μετά απο δυο χρόνια, οπότε λέει: θα κάνω εγώ τώρα αποκρατικοποιήσεις 2 δις ευρώ και τα υπόλοιπα ας τρέξουν να δούν πως θα τα κάνουν οι επόμενοι. Έτσι δεσμεύει τη χώρα για δεκαετίες, χωρίς μάλιστα να ρωτήσει τους πολίτες αν συμφωνούν. Και δεν είναι μόνο ο κ. Παπακωντσνατίνου που το κάνει αυτό, είναι τακτική αυτής της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αυτή δεν εξελέγει για να ακολουθήσει την πολιτική που ακολουθεί. Εξελέγει για να ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη. Για την ακρίβεια, όλα όσα κάνει ατή τη στιγμή η κυβέρνηση Παπανδρέου τα είχε πει ώς εξαγγελίες πριν τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής. Ο λαός καταψήφισε τον Καραμανλή και ψήφισε τον Παπανδρέου και ο Παπανδρέου κάνει αυτά που είχε πεί ο Καραμανλής οτι θα έκανε και ο λαός δεν τα ήθελε. Μια κυβέρνηση λοιπόν που δεν ακολουθεί την πολιτική που εξήγγειλε αλλά την ακριβώς αντίθετη, πρέπει να ζητήσει εκ νέου την λαική εντολή για να συνεχίσει. Αντί να το κάνει, δεσμεύει τον ελληνικό λαό και τις επόμενες κυβερνήσεις σε πολιτικές που είναι πολύ αμφίβολο αν έχουν τη λαική έγκριση.
Το ενα πρόβλημα λοιπόν είναι οτι η κυβέρνηση επιτίθεται σε λάθος στόχο για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οτι ουδείς ασχολείται με τις εξαγωγές και τη μείωση των εισαγωγών που είναι ο μόνος τρόπος να μείνουν μερικά χρήματα στη χώρα. Εφόσον δεν μπορούμε να τυπώσουμε ευρώ και δεν μας δίνουν επιδοτήσεις ή δανεικά, πρέπει να εξάγουμε για να έχουμε χρήματα. Εμείς συνεχίζουμε να εισάγουμε με αποτέλεσμα το χρήμα να τελειώνει ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει την αναγκαιότητα των εξαγωγών και του περιορισμού των εισαγωγών στους Έλληνες.
Το πιο άμεσο πρόβλημα απο όλα αυτά είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες με αποτέλεσμα τα μετρητά να λιγοστεύουν. Είχαμε γράψει προ καιρού εδώ στο reporter οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η εξαφάνιση των μετρητών. Αυτό θα βιώσουμε σύντομα. Και αυτό είναι που μετατρέπει τη φτώχεια σε πείνα. Οι εξελίξεις δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, εναλλακτική λύση ορατή στα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει και οι πολιτικές εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να αλλάξει άμεσα και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της οικονομίας. Η εφαρμογή του μνημονίου μπορεί να είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε την πτώχευση όμως δεν επαρκεί για την επιβίωση μας. Χρειάζεται πιο ανοικτό μυαλό και περισσότερο πολιτικό θάρρος για να βγούμε απο αυτή την άθλια θέση στην οποία βρισκόμαστε.
ΠΗΓΗhttp://www.reporter.gr ΓΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου