Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ


Το θέμα της φοροδιαφυγής και της προβληματικής δικαστικής διαδικασίας που απαιτείται (ως φόβητρο αλλά και λύση) για να σταματήσει μια για πάντα το απαράδεκτο φαινόμενο, ήρθαν στην επιφάνεια με το δημοσίευμα για το διακανονισμό του υπουργείου Οικονομικών με τον επιχειρηματία Γιάννη Ραφτόπουλο και των εταιρειών του.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» την οποία διέψευσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποτέλεσε σοκ για τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα, οι οποίοι παρά την σιωπή τους -πιστέψτε με- βράζουν. Οσοι διαβάζουν αυτή τη στήλη γνωρίζουν πως τα βασικά θέματα για το ταμείο αποτελούν η πάταξη της φοροδιαφυγής και η τιμωρία όσων πολιτικών πόνεσαν τον λαό με τις πράξεις τους. Πιστεύουν -και είναι απόλυτα λογικό- ότι θα ικανοποιήσει απόλυτα το λαϊκο αίσθημα η τιμωρία των φοροφυγάδων και όσων εκ των πολιτικών έφταιξαν.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού αντιλήφθηκα πως οι νόμοι που ψήφισαν οι πολιτικοί αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη σύλληψη και φυλάκιση των φοροφυγάδων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις το κράτος αναγκάζεται και να τους αποενοχοποιήσει και να τους αποζημιώσει. Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Το θέμα άνοιξε εκ νέου και μία άλλη συζήτηση: ψηφίζονται νόμοι αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται. Και είναι ένα μείζον ζήτημα αυτό για το ΔΝΤ, το οποίο θα ανοίξει σε καμία εβδομάδα όταν αφιχθούν στην Αθήνα τα πρώτη μέλη των ομάδων του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πληροφορήθηκα ότι στο ΔΝΤ αναφέρουν στις συσκέψεις τους ότι ενώ έχουν ψηφιστεί οι νόμοι που ζήτησαν οι δανειστές μας, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν κάνουν τίποτα για να εφαρμοστούν. Και υποτίθεται ότι οι νόμοι αυτοί αφορούν και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες του δημοσιεύματος, όπως τις καταμαρτυρεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και απορρίπτει η εφημερίδα, οι αρμόδιοι του ταμείου άδραξαν την ευκαιρία για να υπογραμμίσουν πως τέτοιες εξελίξεις δεν βοηθούν καθόλου το έργο τους, πόσο μάλλον το έργο της ελληνικής κυβέρνησης η οποία από τα μέσα Δεκεμβρίου «δεν έχει «πιάσει» κανένα στόχο», άσχετα με το τι λέγεται και γράφεται. Λένε πως δεν έχει επιτευχθεί κανένας στόχος και υπογραμμίζουν ότι νιώθουν μερικές φορές πως στα υπουργεία και στις κυβερνητικές υπηρεσίες «κατέβασαν τα ρολά»...
Στα χέρια των ανθρώπων του ΔΝΤ βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο ένας κατάλογος με τα ονόματα των μεγαλύτερων φοροφυγάδων της χώρας. Ανάμεσά τους και γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι χρωστούν και ατομικά και σε επίπεδο εταιρειών. Πέρυσι έντρομοι πληροφορήθηκαν ότι ένας εξ αυτών που φιγουράρει στον κατάλογο όχι μόνο αρνείται να πληρώσει αλλά απαιτεί και δάνεια από τράπεζες που έχουν σχέση με την κυβέρνηση. Το χειρότερο όλων ήταν ότι κυκλοφόρησε και μία φήμη ότι έλαβε τα δάνεια που ζήτησε. Ελπίζω η φήμη να μην επιβεβαιωθεί ποτέ διότι τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Θα το λέω και θα το ξαναλέω έστω και εάν εσχάτως νιώθω απελπιστικά μόνος: οι δανειστές μας έχουν δίκιο να ζητούν την τιμωρία των φοροφυγάδων, αλλά και των πολιτικών που εισήλθαν φτωχοί στην πολιτική και εξήλθαν εκατομμυριούχοι. Επρεπε να ήταν δικό μας σύνθημα η πάταξη της φοροδιαφυγής και η τιμωρία των πολιτικών που αθέτησαν τον όρκο τους. Εάν συνεχιστεί η ανοχή της Δικαιοσύνης, και εάν δεν βγάλει ισχυρή φωνή διαμαρτυρίας ο λαός, η Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και θα είναι μία μικρή και αδύνατη χώρα έρμαιο των πολλών εχθρών της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου