Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Αναγκαία συνθήκη για να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές είναι να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, αναφέρει ο Τρύφων Κολλίντζας καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής στην Attica bank και Proton bank, σε δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με τον κ Κολλίντζα η ανάπτυξη θα είναι το επόμενο στάδιο.
Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη θα είναι η Ελλάδα πρωτίστως να μπορεί να βγει στις αγορές αλλά για να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές θα πρέπει να τις πείσει ότι κάτι αλλάζει στην χώρα. Για να συμβεί αυτό πρωτίστως θα πρέπει να καταστεί πλήρως αποδεκτό και όχι αμφισβητήσιμο ότι σταθεροποιεί το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.
Σύμφωνα με τον κ Κολλίντζα θα απαιτηθούν 3 βήματα.
Βήμα πρώτο οι διεθνείς επενδυτές να διαπιστώσουν και να αποδεχθούν ότι η οικονομία σταθεροποιείται και μαζί το έλλειμμα και το χρέος.
Αν αυτό συμβεί η χώρα θα μπορεί να υλοποιήσει το β΄ βήμα που είναι η έξοδος στις αγορές.
Το τρίτο βήμα θα έρθει εν συνεχεία αν η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές τότε και μόνο τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη.
Αυτά τα 3 βασικά βήματα όμως χρειάζονται απαιτούν χρόνο…
Με βάση τραπεζικά στελέχη, τα οποία συμφωνούν με την επιχειρηματολογία των 3 βημάτων που θα πρέπει να υλοποιήσει η οικονομία, χρονοδιαγραμματικά θα είναι μακράς διάρκειας η προσπάθεια αυτή.
Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις καθώς δεν συμφωνούν όλοι με τον χρόνο αλλαγής σελίδας στην οικονομία το πρώτο βήμα δηλαδή η σταθεροποίηση της οικονομίας θα έχει διανυθεί έως τα μέσα ή τέλη του 2012.
Η έξοδος στις αγορές από το 2013 και μέσα στο 2013 θα τεθούν και οι βάσεις για επανάκμαψη της οικονομίας.
Το αυστηρό βλέμμα των διεθνών επενδυτών θα παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας και θα κρίνει αναλόγως όχι με επιείκεια αλλά με ιδιαίτερη αυστηρότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου