Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ


Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου δεν έδωσαν λύση σε κανένα απολύτως πρόβλημα της Ελλάδος. Το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν «αναπνοές» στην ελληνική οικονομία, και παράλληλα τον ικανό χρόνο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λύσει από μόνη της τα όποια προβλήματα έχουν συσσωρευτεί δεκαετίες τώρα.

Αν αυτό το καταλάβουν στην κυβέρνηση πρωτίστως, και στην αντιπολίτευση δευτερευόντως, τόσο το καλύτερο για όλους.
Παρακολούθησα χθες την «κόντρα» μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία. Αν απομονώσει κανείς αυτά που είπαν, θα διαπιστώσει πως και οι δύο έχουν σε πάρα πολλά δίκιο.
Όμως, θα πρέπει να κατανοήσουν ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς ότι σε περιόδους, όπως η παρούσα, η αναζήτηση ευθυνών, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είναι μάλλον πολυτέλεια και το κυριότερο δεν χρησιμεύει αυτή τη στιγμή σε τίποτα.

Ποια λάθη έχουν γίνει, τα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Πώς, δηλαδή, θα λυθούν χρόνια προβλήματα και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγάγει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως τον υπ΄ αριθμόν ένα στόχο της πολιτικής του στον τομέα της αύξησης των εσόδων, και ορθώς το έπραξε. Αποτέλεσμα, όμως, υπάρχει; Μάλλον, όχι. Οι εφορίες υπολειτουργούν, ενώ ακόμη και το taxis net κατέρρευσε. Πώς υπό αυτές τις συνθήκες θα αυξηθούν τα έσοδα.
Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τώρα τρόπους να αυξηθούν τα έσοδα. Αν ακολουθήσει την πεπατημένη, «έχω μείωση εσόδων αυξάνω τους φόρους» θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Χρειάζεται να πάρει από αυτούς που συστηματικά δεν πληρώνουν και όχι περισσότερα από αυτούς που πληρώνουν.
Κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου κάνοντας μία έρευνα για την Ελλάδα υποστήριξε πως την κρίση θα πρέπει να την πληρώσουν οι πλούσιοι, είτε μέσω μίας έκτακτης εισφοράς ή με κάποιον άλλον τρόπο. Πολύ ορθή η άποψή του, αλλά μάλλον δεν ξέρει την Ελλάδα και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ μαζί της.
Στην Ελλάδα το επίσημο κράτος δεν μπορεί να ξέρει με στοιχεία ποιοι είναι αυτοί που έχουν στην κατοχή τους τον πλούτο. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να δώσουμε μερικά ενδεικτικά στοιχεία. Το 65% των Ελλήνων δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο, ενώ πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο δηλώνουν μόλις 30.000 φορολογούμενοι.
Άρα, με βάση τα στοιχεία του επίσημου ελληνικού κράτους, πλούσιοι στην Ελλάδα είναι οι μισθωτοί.
Τα βήματα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι αργά και το κυριότερο αναποτελεσματικά. Μόνο με την ψήφιση νόμων δεν καταπολεμείται ένα φαινόμενο που γιγαντώθηκε στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Χρειάζονται μηχανισμοί, χρειάζονται αποτελεσματικοί έλεγχοι, χρειάζεται πολιτική βούληση και ηγεσία που θα είναι έτοιμη να συγκρουστεί και όχι να συμβιβαστεί.
Το 65% των Ελλήνων δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο, ενώ πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο δηλώνουν μόλις 30.000 φορολογούμενοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου