Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΘΗΣΑΥΡΟΣ 15 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ......


Στα 10 με 15 δισ. δολάρια μπορούν να ανέλθουν τα καθαρά δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα μας.

Αυτό τόνισε από το συνέδριο του Economist ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι απολύτως ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλοι 3-4 «Πρίνοι». Αυτοί οι 3-4 «Πρίνοι» σημαίνουν σε βάθος 15-20 ετών, τουλάχιστον 400 - 500.000.000 βαρέλια πετρελαίου. Με μία πολύ συντηρητική τιμή, της τάξης των 100 δολ. το βαρέλι, είναι εύλογο να συζητούμε συνολικά για καθαρά δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δισ. δολάρια».
Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε επίσης την έναρξη ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου: «Τις αμέσως επόμενες μέρες δίνουμε στη δημοσιότητα διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε το συντομότερο δυνατό, με βάση τα αποτελέσματα αυτών των σεισμικών ερευνών, να βγούμε στον αέρα με μεγάλο διεθνή γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις και την ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων είπε: «Καταθέτουμε άμεσα στη Βουλή το τελικό Σχέδιο Νόμου, με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, απόλυτα διαφανές θεσμικό πλαίσιο παραχωρήσεων.»
Μέσα από το νομοσχέδιο θα υπάρχουν και κίνητρα για τις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου: «Προτείνουμε τη μείωση στο 20% της φορολογίας των επιχειρήσεων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α. Εισάγουμε το σύστημα «ανοιχτής πόρτας» (open door) εκτός από το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα των «γύρων παραχωρήσεων», έκανε γνωστό ο υφυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη βάση δεδομένων που δημιουργείται: «Διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό πληροφοριακό σύστημα Γεωχωρικών και Αλφαριθμητικών δεδομένων, για την επεξεργασία και προβολή σε διεθνείς επενδυτές, του συνόλου των πληροφοριών που διαθέτει η χώρα από τις έρευνες Υ/Α της τελευταίας 30ετίας».
Έδωσε έμφαση και στους περιβαλλοντικούς όρους: «Υιοθετούμε αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική, σε συμμόρφωση και με τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού. Ερχόμαστε σε επαφή με άλλες χώρες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό -όπως π.χ. πρόσφατα η Νορβηγία - και αποκτούμε τεχνογνωσία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου