Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟ 2012 Η ΕΛΛΑΔΑ

H Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, εκτιμά ο επικεφαλής Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, η χώρα μας θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου, καθώς και οι επόμενες.

Επισημαίνοντας την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι «το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής.

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή - παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει» .
Επίσης αντικρούει τη συζήτηση για έξοδο από την Ευρωζώνη, η οποία - όπως λεει - θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

«Μέχρις αποδείξεως του εναντίου- επ' αόριστον, δηλαδή-θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση», λέει ο κ. Γιούνκερ
Αναφορικά με τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι αφορούσε την προετοιμασία εν όψει των Συνόδων G-7 και G-20. «Δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας», εξηγεί ο κ. Γιούνκερ.
Όσο για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον ίδιο λέει πως «όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έπρεπε να το διαψεύσω. Όχι επειδή κάτι τέτοιο με ευχαριστεί, αλλά επειδή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν είχε κλείσει ακόμη. Όταν λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση».

Τέλος, στιγματίζει ορισμένες συμπεριφορές στην Ευρωζώνη. «Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
ΠΗΓΗhttp://www.skai.gr/news/finance/article/169477/giounker-ektos-agoron-to-2012-i-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου