Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

 Ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος, ανεξαρτήτως πως ο καθείς αντιμετωπίζει την παρέμβασή του για επικαιροποίηση του μνημονίου, με υπογραφή όλων των υπουργών και την έγκρισή του με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έθεσε ευθέως το πολιτικό πρόβλημα της τρέχουσας περιόδου.

Το οποίο δεν είναι άλλο από το πως η κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα χειρίζονται την κρίση, που απειλεί να ρημάξει τη χώρα και να τη στείλει στα Τάρταρα για δεκαετίες.



Ο υπουργός Υγείας μετά και τη μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου και όσα δραματικά έζησε εκεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πήρε την πρωτοβουλία και απαίτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να αποδεχθεί πλήρως το πρόβλημα, να ζητήσει κοινή δράση από όλους τους υπουργούς και να διεκδικήσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

Αυτό που όλοι κρυφολένε μεταξύ τους και ετέθη ευθέως στο Λουξεμβούργο,ο κ. Λοβέρδος το κατέστησε δημόσιο με ευθύνη και πάθος.
Ισως και με σκοπό, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καμία σημασία.

Ουσιαστικά έθεσε προς πάσα κατεύθυνση το δίλημμα.

Η διάσωση της χώρας εντός της ευρωζώνης επιβάλλει επικαιροποιημένο μνημόνιο, πιο ολοκληρωμένες και πιο δυναμικές παρεμβάσεις, πιο ενεργή μεταρρυθμιστική δράση, θαρραλέα αποκρατικοποίηση και βεβαίως σχέδιο σαφές, που θα υλοποιήσουν πρόσωπα που το ασπάζονται και είναι διατεθειμένοι να το υπηρετήσουν με συνέπεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποδοκίμασε τον υπουργό Υγείας. Αντιθέτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να πει κανείς ότι σχεδόν επιδοκίμασε την παρέμβασή του. Αν έτσι έχουν τα πράγματα τίθεται το ερώτημα τι κάνει ο κ. Παπανδρέου προς την κατεύθυνση που ανέδειξε ο κ. Λοβέρδος.

Θα περιγράψει το πρόβλημα και την έντασή του και ακολούθως θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, ώστε όντως να φτιάξει σχήμα ομοιογενές και αποφασιστικό ή θα αφήσει τα πράγματα ως έχουν αποδεχόμενος απλώς τις διαπιστώσεις του υπουργού Υγείας;

Και επιπλέον θα διεκδικήσει συνευθύνη από τον κ. Σαμαρά ή θεωρώντας την εκ των προτέρων αρνητική θα συνεχίσει μόνος επιλέγοντας ακόμη και την προσφυγή στις κάλπες;

Θα ήταν παράδοξο πάντως να μην κάνει τίποτε. Η χώρα μετά τις νέες υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης δεν έχει περιθώρια αναμονών και αναστολών.

Το πρόβλημα έχει πλέον αναδειχθεί και ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να το ξεκαθαρίσει το ταχύτερο. Αλλιώς απρόβλεπτες θα είναι οι οικονομικές εξελίξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές, όσο και για τις κοινωνικές αντιδράσεις.
ΠΗΓΗhttp://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=399815&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου