Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΑΠΕΤΥΧΕ..............

Ακούω και διαβάζω πολιτικούς και δημοσιογράφους να αποφαίνονται με κατηγορηματικότητα ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει. Το λέει ο Σαμαράς, το λέει ο Καρατζαφέρης, το λέει ο Τσίπρας, το λένε πολλοί από το ΠΑΣΟΚ, με πρώτη και καλύτερη τη Βάσω Παπανδρέου, το λένε και διάφοροι τηλεοπτικοί αναλυτές και ως απόδειξη επικαλούνται τα όσα βιώνουμε εδώ κι έναν χρόνο. Είναι μια άποψη που, κατά τη γνώμη μου, καταγράφει με το σαφέστερο δυνατό τρόπο την ανικανότητα του πολιτικού κόσμου να διαχειριστεί στοιχειωδώς υπεύθυνα την κρίση που διέρχεται η χώρα, αλλά και πολλών εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων 


Νομίζω ότι απαράβατος κανόνας για να κρίνουμε την επιτυχία ή μη του όποιου σχεδίου ή προγράμματος είναι η πιστή εφαρμογή του και η αξιολόγηση στη συνέχεια των αποτελεσμάτων του. Στην περίπτωση του Μνημονίου, αυτός ο κανόνας δεν έχει ισχύσει. Η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων, τα οποία προβλέπει, δεν έχει εφαρμοστεί. Η φοροδιαφυγή παραμένει αλώβητη, η εισφοροδιαφυγή δεν έχει περιοριστεί, η γραφειοκρατία δεν έχει μειωθεί, η διαφθορά παραμένει ακμαία, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα εξαντλείται σε περικοπές αποδοχών και μόνο, τα κλειστά επαγγέλματα εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά και οι αποκρατικοποιήσεις δεν λένε να προχωρήσουν.
Σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς σοβαρή χώρα όλα αυτά θα ερμηνεύονταν ως απόδειξη αποτυχίας των κυβερνώντων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Αλλά στην Ελλάδα διακατεχόμαστε, όπως φαίνεται, από την άποψη ότι αν η εξαγγελία και μόνο κάποιων μέτρων δεν λύσει από μόνη της τα αντίστοιχα προβλήματα, τότε τα μέτρα αυτά είναι αποτυχημένα. Είναι μια άλλη εκδοχή της γνωστής παροιμίας ότι βαράμε το σαμάρι για να μη βαρέσουμε τον γάιδαρο.
Και ο λόγος για όλα αυτά είναι επειδή ο πολιτικός κόσμος αυτής της χώρας δειλιάζει μπροστά στα δύσκολα. Η κυβέρνηση τα αποφασίζει, αλλά δεν τολμά να τα εφαρμόσει. Και η αντιπολίτευση τα ξορκίζει. Λιγότερο ή περισσότερο, δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως δεν αντιπροτείνει τίποτα.
Εκτός κι αν θεωρείται σοβαρή μια πρόταση που το ένα της πόδι πατάει στην αλματώδη αύξηση των φορολογικών εσόδων και το άλλο στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που σκοντάφτει στο Σύνταγμα και στο Συμβούλιο της Επικρατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου