Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ


Περικοπές -ακόμη και καταργήσεις- των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ που σήμερα χορηγούν με καθυστέρηση έως και 3 ετών (!) μεγάλα ταμεία (όπως το ΤΠΔΥ και το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ) ελλείψει χρημάτων και υπαλλήλων, προβλέπει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ταμεία.

«Προειδοποιούμε ότι εάν το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν στηριχτεί οικονομικά άμεσα και δεν υπάρξουν νέοι πόροι χρηματοδότησης, με δεδομένη την πολιτική προσλήψεων στο Δημόσιο 1:7, οι ασφαλισμένοι θα έχουν δραματική περικοπή του εφάπαξ το επόμενο διάστημα και προοπτικά μπορεί να φτάσει σχεδόν και μέχρι την κατάργησή του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ.

Το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι 250 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ βοηθήματος είναι σήμερα 39.000 (έναντι 19.000 πέρυσι) που για να ικανοποιηθούν θα χρειαστούν πάνω από 1,7 δισ. ευρώ με χρόνο αναμονής πάνω από 3 χρόνια. Πρόβλημα υπάρχει και στο ΕΤΕΑΜ με μηνιαίο έλλειμμα πάνω από 30 εκατ. ευρώ που αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011.
Οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι επικρατεί «οργανωτικό χάος» στα Ταμεία με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού μετά το κύμα των συνταξιοδοτήσεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι εκκρεμούν σήμερα πάνω από 110.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριες και επικουρικές) και πάνω από 53.000 αιτήματα για καταβολή βοηθήματος πρόνοιας (εφάπαξ). Οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων για τα περισσότερα σχεδόν Ταμεία έχουν αυξηθεί και φτάνουν έως και τα 3 χρόνια?
Οι καθυστερήσεις
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 7-9 μήνες και όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση ξεπερνάει τους 15 μήνες.
Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7 - 9μήνες, και αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση σε 12-15 μήνες.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορηγεί σύνταξη στους 8 μήνες και με διαδοχική ασφάλιση χρειάζεται πάνω από 12 μήνες.
Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση 5-6 μηνών, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12-15 μήνες.
Η απονομή σύνταξης από τα επικουρικά ταμεία φτάνει τα 2 ? 3 χρόνια.
Πρόσκληση για ρύθμιση
Εκκληση για «διακανονισμό των οφειλών» και «συνέπεια στην καταβολή των εισφορών» απηύθυνε χθες, με ανοικτή επιστολή, ο διοικητής του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος. Η έκκληση έγινε με αφορμή την περιορισμένη ανταπόκριση των οφειλετών στην τελευταία πρόσκληση για εξόφληση των κεφαλαιοποιημένων οφειλών με την καταβολή επιπλέον 20% των τρεχουσών εισφορών κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου