Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΑ' ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣYNEXIZETAI η πολεμική στους κόλπους της Ε.Ε. γύρω από μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ να απειλεί ότι σε περίπτωση λήψης τέτοιας απόφασης θα κλείσει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα, ενώ ο επίτροπος Ολι Ρενμίλησε για «σχιζοφρενική κατάσταση» μεταξύ βόρειων και νότιων χωρών...

Oπως προκύπτει από διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο, κατά τη σύνοδο της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, όταν μία ομάδα χωρών και ο πρόεδρος των «17» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησαν περί πιθανής επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους ήπιας μορφής, ο Ζ.Κ. Τρισέ αντέδρασε έντονα και προειδοποίησε ότι αν ληφθεί τέτοια απόφαση η ΕΚΤ θα πάψει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, κλείνοντας έτσι ουσιαστικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα χτυπήσουν ανηλέητα την Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δεδομένου ότι θα κατατάξουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «τοξικών». Επιπλέον, θα παραλύσει το τραπεζιτικό σύστημα της χώρας. Η ΕΚΤ διαθέτει μέχρι στιγμής ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ.
Η διαφορά απόψεων λοιπόν σχετικά με μία πιθανή επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας αρχίζει και παίρνει σοβαρές διαστάσεις. Ο επίτροπος Ο. Ρεν αναγνώρισε χθες σε ομιλία του σε συνέδριο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ότι βιώνει καθημερινά μία "σχιζοφρενική κατάσταση", προκειμένου να συνδυαστεί αφενός η «κόπωση στήριξης» από τις χώρες του κοινοτικού Βορρά προς αυτές του κοινοτικού Νότου και αφετέρου η «κόπωση μεταρρυθμίσεων» στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η διαμάχη Bορρά-Nότου, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να υποστεί πλήγματα, υποστήριξε ο επίτροπος, ο οποίος δεν έκρυψε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και στην προσπάθεια εξεύρεση λύσης ορθώνονται εμπόδια από κράτη μέλη, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους πολιτικούς περιορισμούς στη χώρα. Ο Ολι Ρεν αναγνώρισε ότι καθυστέρησε η ευρωπαϊκή αντίδραση όταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και περιορίστηκε σε ημίμετρα.
Βασικός εισηγητής στο εν λόγω συνέδριο ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μάλιστα, την έκθεση του πρώην υπουργού Oικονομίας, με θέμα την οικονομική κρίση και τα διδάγματα για την ευρωζώνη, προλόγισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου