Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

Γράφει ο Γ.Β.
Η χώρα έχει προ πολλού χρεοκοπήσει κι εμείς εδώ το χαβά μας. Από τον πρώτο πολίτη του τόπου μέχρι τον τελευταίο.
Σ'όλα τα επίπεδα και σ'όλους τους χρόνους προβάλλεται μια κοινωνία κακομαθημένη, αποπροσανατολισμένη από τις αιτίες που την οδήγησαν εδώ που βρίσκεται και έχουσα πλήρη άγνοια των κινδύνων που την απειλούν. Ανίκανη να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη και να δει κατάφατσα τον εαυτό της , αδυνατεί να διαπιστώσει τα σφάλματά της και να κάνει την αυτοκριτική της, προϋπόθεση για ένα καινούριο ξεκίνημα απαλλαγμένο από τις αδυναμίες του παρελθόντος.
Η έλλειψη στοιχειώδους αυτογνωσίας οδηγεί τους πολίτες στην υιοθέτηση θεωριών και συνθημάτων που αναζητούν τις ευθύνες για τα προβλήματα που βιώνουν  καθημερινά, σε κατευθύνσεις που δείχνουν οι παντός καιρού αδαείς ή οι σκόπιμα λαϊκιστές. Ακούγονται έτσι διάφορα και αντιφατικά, σοβαρά και μη σοβαρά ,αδιάφορα ή επικίνδυνα.

Κάποιοι πιστεύουν πως η κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι ολοκληρωτικά "φτιαχτή" και τίποτα σοβαρό δεν συμβαίνει. Δεν συντρέχει συνεπώς κανένας λόγος ανησυχίας.Τα πράγματα θα διορθωθούν γρήγορα και από μόνα τους.
Μια μεγάλη μερίδα των πολιτών αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κρίσης και βλέπει ήδη στον ορίζοντα Κινέζικα καράβια γεμάτα με χρυσό που προορίζονται για τα λιμάνια της Ελλάδος. Αυτοί θα είναι οι σωτήρες μας κόντρα στους κακούς της Ευρώπης που αδυνατούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν τα προβλήματά μας.
Μια τρίτη κατηγορία-ίσως η πιο επικίνδυνη -γιατί στις τάξεις της παρελαύνουν και καθηγητές ανωτάτων ιδρυμάτων είναι όσοι διαδίδουν μεγαλοφώνως και με επιχειρήματα{;} μάλιστα ,πως η δύση δεν θα τολμήσει ν'αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει γιατί δεν τη συμφέρει. Εκ των πραγμάτων θ'αναγκαστεί να τη βοηθήσει. Δεν είναι συνεπώς ανάγκη να υποβληθούμε σε θυσίες και να κάνουμε αυτά που πρέπει.Έτσι κι αλλιώς θα αναγκαστούν να μας βοηθήσουν. Τους λέμε δηλαδή: Βοηθήστε  μας αλλιώς αυτοκτονούμε και ξέρετε πόσο θα σας λείψουμε.!......
Υπάρχει και μια άλλη ομάδα που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν και συνεπώς δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο, παρά να αρνηθεί να πληρώσει οιοδήποτε ποσό να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να επιστρέψει στην δραχμή.
Όλες αυτές οι θεωρίες που κυκλοφορούν  και κατατέμνουν κάθετα και οριζόντια τα κοινωνικά στρώματα ένα πράγμα δείχνουν: Πως στη συντριπτική της  πλειονότητα η κοινωνία αυτού του τόπου δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα πως η χώρα κρατιέται στη ζωή με ενέσεις που της χορηγούν οι ξένοι .Πως βρίσκεται στο θάλαμο της εντατικής και κρατιέται στη ζωή με τεχνικά μέσα.
Αυτούς λοιπόν τους ξένους τους κατηγορούμε για κατοχή κραυγάζοντας κούφια εθνικοπατριωτικά συνθήματα ενώ την άλλη στιγμή κλέβουμε το Φ.Π.Α από το κράτος!........
Αντί λοιπόν να βάλουμε τα κεφάλια μέσα και ν αποδυθούμε σε ένα αγώνα μέχρι εσχάτων, για να αποκτήσουμε ξανά την πολιτική μας αυτονομία {μέσα από την οικονομική ανεξαρτησία}, οργιζόμαστε για την απώλεια των κεκτημένων, αντιδρούμε, γκρινιάζουμε , κριτικάρουμε τους πάντες και τα πάντα και ρίχνουμε τις ευθύνες της κακοδαιμονίας μας παντού εκτός από τους  εαυτούς  μας ,χωρίς καν να αντιδρούμε εκεί που είναι επιβεβλημένο:Τα όποια μέτρα που είναι αναγκαία να επιβληθούν να είναι δίκαια και ισοβαρή σε όλους.
Κάποιος πρέπει να βγει και να πει στον κόσμο τι σημαίνει να χρωστάς 350 δις ευρώ ,να έχεις έλλειμμα στο ταμείο σου 25 δις και οι εξαγωγές της χώρας να υπολείπονται των εισαγωγών κατά 25 δις ετησίως.........Επί πλέον να μη μπορείς να δανειστείς από πουθενά {εκτός από τους μηχανισμούς στήριξης}.
Κάποιος πρέπει να μας πει πως αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά εμείς οι πολίτες τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί και κανένα πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται ν'αλλάξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όλα τα άλλα είναι κάλπικα άλλοθι για να δικαιολογήσουν τις πρακτικές μας.Είναι αυτές οι πρακτικές που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε, αλλά αρνούμαστε να το αναγνωρίσουμε. Γι αυτό και το μέλλον μας διαφαίνεται αβέβαιο και το αύριο γκρίζο και απειλητικό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου