Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ν. ΡΟΥΜΠΙΝΙ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ

Οι FT μάλιστα φιλοξενούν και άρθρο του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί υπό τον τίτλο «Η Ευρωζώνη οδεύει προς διάλυση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το αρχικό σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την στήριξη της Ελλάδας δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.Μάλιστα χαρακτηρίζει τοξικό το βάρος που θα πρέπει τώρα να επωμιστούν τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης αφού η Ελλάδα δε μπορεί να αποπληρώσει ο χρέος της.

Το επόμενο βήμα εκτιμούν οι FT  θα είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα που υπάρχουν στην ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες θα ανταλλαχθούν με νέα ομόλογα αντικατάστασης, που θα εξαιρεθούν από την αναδιάρθρωση.


Από την πλευρά του ο Ρουμπινί εξηγεί στο άρθρο του ότι το έλλειμμα διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη οδήγησε σε μειωμένης αποτελεσματικότητας μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, κάτι που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει το ευρώ σε «άτακτες εξελίξεις».
Η Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επιλύσει το οικονομικό και ανταγωνιστικό χάσμα, ενδέχεται να οδηγηθεί σε πιθανή διάσπαση.
«Η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση ποτέ δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προϋποθέσεις ενός βέλτιστου νομισματικού χώρου. Αντ'Α αυτού, οι ηγέτες της ήλπιζαν ότι η έλλειψη νομισματικής, δημοσιονομικής και χρηματιστηριακής πολιτικής, θα καλυπτόταν από την πρόκληση να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με αυτές, η ελπίδα θα ήταν, να έλθει σύγκλιση στους ρυθμούς παραγωγικότητας και ανάπτυξης».
Ωστόσο, «οι ευρωπαϊκές κινήσεις προς την πολιτική ενοποίηση έχουν μείνει στάσιμες, ενώ οι κινήσεις προς την δημοσιονομική ενοποίηση θα απαιτήσουν σημαντικά έσοδα, καθώς και ευρεία έκδοση ευρωομολόγων».
Και συνεχίζει: «Η μείωση του χρέους της ευρωζώνης ή το «reprofiling» θα βοηθήσει να επιλυθεί το ζήτημα του υπερβολικού χρέους σε ορισμένες προβληματικές οικονομίες, αλλά δεν θα κάνει τίποτα για να αποκαταστήσει την οικονομική σύγκλιση.
Μόνος δρόμος είναι η εγκατάλειψη του ευρώ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και επιβολή μιας μεγάλης ονομαστικής και πραγματικής υποτίμησηςαφού η Ευρωζώνη αδυνατεί να:
*Να προχωρήσει σε υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας,
*Να επιβάλει μεταρρυθμίσεις ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να περιοριστούν οι μισθολογικές αυξήσεις και
*Να υιοθετήσει κάθετα αποπληθωριστικές πολιτικές, τις οποίες ο Ρουμπίνι θεωρεί εσφαλμένες. «Η Αργεντινή δοκίμασε αυτόν τον δρόμο, αλλά μετά από τρία χρόνια με ακόμη βαθύτερη ύφεση τα παράτησε και αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποποιηθεί το σύστημα σύνδεσης του νομίσματός της», αναφέρει.
«Η αναδιάρθρωση χρέους θα γίνει. Το ερώτημα είναι πότε (αργά ή γρήγορα) και πώς (συνταγμένα ή άτακτα)», τονίζει.
http://www.express.gr/news/finance/484378oz_20110614484378.php3
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου