Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΤΕΛΙΚΩΣ Η κυβέρνηση κατέφυγε και πάλι στην «εύκολη» λύση της επιβολής… μόνιμης εισφοράς στα δηλωθέντα εισοδήματα (τα οποία αφορούν κυρίως τους μισθούς), απογοητεύοντας τους πάντες και επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η αδυναμία αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος της φοροδιαφυγής στις παρούσες συνθήκες οδηγεί σε μια τεράστιας έκτασης άδικη ανακατανομή των εισοδημάτων.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΟ μέτρο αυτό απογοητεύει και όλους όσοι θεωρούν ότι η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή είναι «μονόδρομος» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανατροπή του μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών, που οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας τη χώρα. Και τούτο διότι κατέστη πλέον σαφές ότι στην οικονομική πολιτική δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι η οικονομική συγκυρία είναι η χειρότερη που γνώρισε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι τόσο οξύ, που η κυβέρνηση αναγκάζεται να καταφεύγει σε σπασμωδικά και κοινωνικά άδικα μέτρα.
ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά το βάρος των μέτρων θα το σηκώσουν όχι απλώς οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά άνθρωποι που μέχρι πρότινος θα έμοιαζε τελείως παράλογο να τους ζητείται να συμβάλουν στη δημοσιονομική προσαρμογή.
ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι το 74% των φόρων που εισπράττει το ελληνικό κράτος προέρχεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεισφέρουν μόλις το 4%! Την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ οι ασκούντες την οικονομική πολιτική θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα οριζόντια ταμειακά μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Και, επιτέλους, κάποτε πρέπει να υπάρξει και ουσιαστική μείωση δαπανών.
ΠΗΓΗhttp://www.express.gr/news/positions/483786oz_20110613483786.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου