Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΤΑ 'ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ"


Οι συνδικαλιστές των ΕΛΠΕ προγραμματίζουν νέα απεργία (έχουν κάνει ήδη δυο δεκαήμερες) για να μη χάσουν τα «κεκτημένα» τους. Θα πίστευε κανείς οτι οι πιο ακριβοπληρωμένοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να μειωθεί ο μισθός τους. Οτι δεν θέλουν να χάσουν τους πέντε ή τους τρείς απο τους 17,8 (σχεδόν δεκαοκτώ)!!! μισθούς που παίρνουν και να παίρνουν 12 ή 14 μισθούς όπως όλοι οι άλλοι. Όχι. Η διοίκηση της εταιρίας στις 13 συνεδριάσεις που έχει κάνει με τους συνδικαλιστές φέτος δεν τους ζήτησε μείωση μισθών. Δεν απεργούν για αυτό οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ.
Απεργούν γιατί δεν θέλουν να χάσουν την εξαήμερη !!!! εκδρομή - σε υποχρεωτικώς πολυτελή ξενοδοχεία –κόστους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που τους πληρώνει η εταιρία κάθε χρόνο.
Απεργούν γιατί δεν θέλουν να χάσουν την «άδεια ονομαστικής εορτής»!

Απεργούν γιατί θέλουν να πάρουν φέτος αύξηση μισθού ίση με τον μέσο ευρωπαικό πληθωρισμό!
Απεργούν γιατί θέλουν οι υπερωρίες λόγω αντικαταστάσεων κανονικών αδειών να πληρώνονται με 44% υψηλότερο ωρομίσθιο.
Απεργούν διότι θέλουν να παίρνουν κάθε δυο χρόνια αύξηση «χρονοεπιδόματος» και «πολευτούς παραμονής στην εταιρία» αντί να την παίρνουν κάθε 5 χρόνια.
Απεργούν διότι θέλουν να παίρνουν επίδομα μετεγκατάτασης (ανθυγιεινό) όσοι εργάζονται στο...Μαρούσι!
Απεργούν διότι δεν θέλουν να αυξηθούν οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας τους απο 38 σε 40 (δηλαδή δεν θέλουν να δουλεύουν 8ωρο κάθε μέρα).
Για τους λόγους αυτούς απεργούν οι συνδικαλιστές των ΕΛΠΕ. Μπορεί και να τους βγεί σε καλό, αφού η διοίκηση ήδη έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί της και δέχθηκε μερικές προτάσεις των συνδικαλιστών. Βέβαια στις διαπραγματεύσεις και οι συνδικαλιστές έκαναν υποχωρήσεις:
Δέχθηκαν την αύξηση του ωραρίου σε 39 απο 38 ώρες, αλλά όχι σε 40 ώρες.
Δέχθηκαν επίσης να εναρμονισθεί η πληρωμή των 15 πρώτων ημερών ασθενείας σύμφωνα με το νόμο.
Δέχθηκαν την κατάργηση του «επιδόματος κυλικείου».
Και επιφυλάσσονται να απαντήσουν για την κατάργηση της «άδειας γήρατος». Αυτά δέχθηκαν οι εργαζόμενοι και μέχρι εκεί πήγαν οι συζητήσεις με τη διοίκηση.
Δεν ξέρουμε αν έχουν δίκιο που απεργούν ή όχι. Δεν είμαστε μέσα στα ΕΛΠΕ, δεν ξέρουμε γιατί παίρνουν σχεδόν δεκαοκτώ μισθούς και τους κερνάει η εταιρία εξαήμερη εκδρομή, δεν ξέρουμε τι «παίχτηκε» στα ΕΛΠΕ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που ξέρουμε είναι οτι κανένας άλλος εργαζόμενος δεν έχει τέτοια οφέλη. Ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα. Δεν ξέρουμε αν θα κερδίσουν τη «μάχη των κεκτημένων» οι συνδικαλιστές των ΕΛΠΕ (που είναι πολιτικά μικτοί, δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί και αποτι φαίνεται όταν υπάρχει στη μέση χρήμα, υπάρχει και συναίνεση). Βέβαια, μπορεί να μην κερδίσουν και η εταιρία που έχει δώσει περιθώριο μέρι τις 3 Ιουλίου για να υπογραφεί διετής επιχειρησιακή σύμβαση, να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση οι συνδικαλιστές θα  ψάχνουν που θα κρυφτούν απο τους εργαζόμενους. 
Όμως κερδίσουν δεν κερδίσουν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, καλό θα είναι να ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι ποιά είναι τα «κεκτημένα» για τα οποία δίνονται οι μάχες στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Καλό είναι να το ξέρουν οι 300.000 νέοι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν υπερωρίες δωρεάν, που δεν πάνε διακοπές, που πληρώνονται όταν έχει λεφτά η επιχείρηση, που δεν βρίσκουν δουλειά αν μείνουν άνεργοι. Καλό είναι να το ξέρουν και οι αγανακτισμένοι μεταξύ των οποίων σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι υπάλληλοι των ΕΛΠΕ όπως και πολλοί άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αν και προνομιούχοι είναι και αυτοί ...αγανακτισμένοι.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου