Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

6,9% Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011 !........

Η ύφεση έφτασε το 6,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Πάντα με βάση τα μη διορθωμένα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ τοποθέτησε την εκτίμηση για την ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 στο 8,1% και για το δ' τρίμηνο του 2010 στο 8,8%. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ύφεση 7,5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένονται ωστόσο οι οριστικές εκτιμήσεις το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο βασίζεται σε εκτίμηση για ύφεση 3,8% το 2011.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για οριακή βελτίωση συγκρίνοντας το 8,1% του α' τριμήνου με το 6,9% του β' τριμήνου του 2011 που καταγράφεται στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τηρούν ωστόσο επιφυλάξεις εν αναμονή της οριστικοποίησης των στοιχείων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «η μείωση στην εγχώρια ζήτηση συμβάλει στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο».

Σημειώνεται επίσης ότι «το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου των
λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες» και διευκρινίζεται ότι «τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα».

Το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες. Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.

Σημειώνεται πως στις 9 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει πως με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το α’ τρίμηνο του 2011 είχε παρουσιάσει μείωση κατά 5,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010 και αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010. Πλέον, βάσει των μη εποχικά διορθωμένων στοιχείων η εκτίμηση αυτή αναθεωρείται και η μείωση του ΑΕΠ α’ τριμήνου εκτιμάται στο 8,1%.
ΠΗΓΗhttp://www.tovima.gr/finance/article/?aid=414938

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου