Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΧΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ..........ΧΡΗΜΑ


 Οι αγορές απέδειξαν ακόμη μια φορά ότι ηγούνται του κόσμου τούτου, ότι υπερέχουν κυβερνήσεων και κρατών, ότι έχουν στο τσεπάκι ηγέτες και ηγετίσκους και ότι το θράσος τους περισσεύει, όταν ξέρουν ότι απέναντί τους στέκονται βραδυκίνητοι και αναποφάσιστοι μηχανισμοί.
Έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αξιολόγησαν ως ανόητες τις αναφορές του Μπαρόζο, του Τρισέ, του Σαρκοζί, τηςΜέρκελ και άλλων πως μόνο η Ελλάδα είναι το πρόβλημα και επιτέθηκαν με βία προς όλες τις κατευθύνσεις, αιφνιδιάζοντας αυγουστιάτικα κυβερνήτες και κομισάριους που είχαν πάρει τον δρόμο για τις παραλίες.

Με λιγότερα από πεντακόσια δισ. ευρώ διέλυσαν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Τώρα όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου τρέχουν να συντονισθούν, μιλάνε στα τηλέφωνα, προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, αλλά είναι καιρός να μάθουν ότι με ωραίες κουβεντούλες και ηρωικές διακηρύξεις δεν γίνεται προκοπή.

Οι αγορές και οι κερδοσκόποι μόνο όταν ζημιώνονται καταλαβαίνουν, μόνο όταν καίγονται τα δάκτυλά τους υποχωρούν, μόνο όταν νιώθουν απέναντί τους ισχυρά και αποφασισμένα σύνολα αναδιπλώνονται και μπαίνουν στο καβούκι τους.

Οι αγορές λοιπόν αντιμετωπίζονται μόνο με χρήμα. Οταν εμφανισθούν στο τραπέζι δυό τρισ. ευρώ και κινδυνεύσουν να κλείσουν μερικές απ' αυτές τις μεγάλες διεθνείς κερδοσκοπικές επενδυτικές εταιρίες που διαφεντεύουν τον κόσμο, τότε όλα θα επανέλθουν στη θέση τους.

Μόνο που αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι καιρός να αφήσει δόγματα και ιδεοληψίες, να εξοπλισθεί με χρήμα και δυνατότητες και να πράξει αυτό που πρέπει, αν πραγματικά νοιάζεται για το ευρώ, για τη σύγκλιση των οικονομιών και την ευημερία των πολιτών που την ταΐζουν και τη συντηρούν.

Και μαζί, είναι καιρός και ευκαιρία να αναπτύξει ένα ενιαίο χρηματοδοτικό σχήμα, όπως και να διαμορφώσει περιβάλλον και αρχές Ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που θα προβλέπει υποχρεώσεις, αλλά θα επιβάλλει και αλληλεγγύη πραγματική.

Ευρώπη μόνο με ευρώ, αλλά με επιτόκια δραχμής, λιρέτας και πεσέτας, χωρίς σύγκλιση αγορών και οικονομιών δεν μπορεί να υπάρξει.

Κακά τα ψέματα, η Ευρώπη δεν έχει πια άλλα περιθώρια. Κινείται πλέον οριακά. Η θα αποφασίσει να υπερασπίσει πραγματικά το οικοδόμημά της ή θα χαθεί στη θύελλα της κερδοσκοπίας. Αυτή είναι η ώρα των μεγάλων επιλογών και των ιστορικών αποφάσεων για την ευρωζώνη.

Αυτός ο κύκλος των μικρών ηγετών συναντάται με την ιστορία και έχει μια ευκαιρία να ορθώσει ανάστημα. Αν δεν βρουν τη δύναμη και το κουράγιο, η ευγενέστερη μεταπολεμική σύλληψη, η οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης θα ακυρωθεί και τα ονόματά τους θα γραφούν με μελανά χρώματα.
ΠΗΓΗhttp://www.blogger.com/post-create.g?blogID=7107790635434815626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου