Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ


Το γνωστό «δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο» του Ουμπέρτο Εκο, κατερρίφθη θεαματικά φέτος, αν ποτέ πραγματικά ίσχυε. Ο φετινός Αύγουστος είναι ήδη καυτός σε διεθνές επίπεδο από πλευράς οικονομικών γεγονότων και εξελίξεων και δεν αποκλείεται το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, του πλανήτη και, φυσικά, της Ελλάδας. Η μάχη αναμένεται να δοθεί με επίκεντρο το ευρώ, όσα διαδραματίζονται τώρα γύρω από τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας μάλλον θα αποδειχθούν αψιμαχίες εμπροσθοφυλακών και, φυσικά, η τελική έκβαση είναι αβέβαιη.
Είναι σαφές πλέον ότι παίζεται η τύχη του ευρώ και μαζί του, η οικονομική σταθερότητα στον πλανήτη. Εκτός από τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν ταχύτατα προς την ύφεση και ανησυχούν σφόδρα η Κίνα και η Ιαπωνία, κρίνοντας από τις δηλώσεις αξιωματούχων τους. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επικείμενη μάχη του ευρώ μπορεί να είναι η «μητέρα όλων των μαχών». Αν νικήσει ή αν κατορθώσουν να αποτρέψουν τη μάχη με άμεσες, συντονισμένες και αποφασιστικές κινήσεις οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, ενδεχομένως να τιθασεύσουν και τις αγορές.

Πολλοί αναλυτές συνδυάζουν τη θωράκιση του ευρώ με ταχύτατα βήματα προς ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, κάτι που υποτίθεται ότι εύχεται και επιδιώκει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται βέβαιο ότι αν το ευρώ πληγωθεί θανάσιμα από τις επιθέσεις των αγορών, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, οι χώρες–μέλη θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα, αλλά και οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο σύστημα θα είναι αλυσιδωτές και συγκλονιστικές. Με λίγα λόγια, ο κόσμος θα μπει σε μία νέα εποχή. Ηδη πήραμε μια μικρή γεύση τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Φυσικά, σε τέτοιες εξελίξεις η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, ούτως ή άλλως, να παίξει ρόλο μεγαλύτερο του καταλύτη, αν και με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και αυτό έχει μάλλον ξεπεραστεί. Το οικονομικό μέγεθός της είναι πολύ μικρό και θα υποστεί απλώς τις συνέπειες της όποιας έκβασης. Αν από τη μάχη βγει το ευρώ κερδισμένο, θα μετέχει ως μέλος της Ευρωζώνης, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί εφόσον γίνουν βήματα κοινής οικονομικής διακυβέρνησης. Οπότε, είναι πολύ πιθανόν κάποιες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα, θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα μέτρα αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, αν υιοθετηθεί το ευρωομόλογο;
Αν πάλι το ευρώ βγει σοβαρά, αλλά όχι θανάσιμα πληγωμένο από τη μάχη, τότε ενδεχομένως να μετατραπεί σε νόμισμα δύο ταχυτήτων με κάποιον τρόπο. Αγνωστο πώς μπορεί να γίνει στην πράξη κάτι τέτοιο, αλλά ίσως να υπάρξει ένα νόμισμα του πυρήνα των ισχυρών βόρειων χωρών και ένα άλλο νόμισμα των ασθενέστερων νοτίων, αλλά είναι ζήτημα αν και στο δεύτερο θα μπορεί να συμμετάσχει η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται. Με την έννοια ότι άλλες ασθενείς χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δεν θα θέλουν να συνδέσουν την περαιτέρω τύχη τους με τη χώρα μας.
Το χειρότερο αποτέλεσμα για τον κόσμο και την Ελλάδα θα είναι η κατάρρευση του ευρώ. Η κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα ξαναμπεί στο καβούκι (νόμισμα) της και η Ελλάδα στο δικό της. Τα όποια μέτρα στήριξης θα παύσουν να ισχύουν, αφού δεν θα υπάρχει Ευρωζώνη και λογικά η νέα δραχμή θα είναι εξαιρετικά υποτιμημένη, που σημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο θα πέσει πολύ. Η χώρα θα είναι αναγκασμένη να παλεύει μόνη της στο νέο διεθνές περιβάλλον που θα προκύψει, και η μοναδική σίγουρη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στα δύο καλύτερα σενάρια που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η Ελλάδα αποκλείεται να μείνει αυτή που ξέραμε και συνηθίσαμε. Αποκλείεται!
ΠΗΓΗhttp://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_06/08/2011_1295950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου