Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ............!


Απο το χθεσινό χάλι προέκυψαν τα εξής:
Πρώτον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Με βάση αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε οτι η 6η δόση θα εκταμιευθεί. Και λέω να υποθέσουμε διότι δεν είναι σαφές ακόμη αν θα ψηφίσουν και τον εφαρμοστικό νόμο. Ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές οτι ξεχωρίζει την δανειακή σύμβαση απο τον εφαρμοστικό νόμο. Λέει δηλαδή οτι συμφωνεί να πάρουμε το δάνειο και να διαγράψουμε το 50% των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θεωρεί οτι πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιηθεί η δημιουργία πλεονάσματος το 2012.
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος όμως οτι το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο και οι εταίροι. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει διότι οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως οτι θα εκταμιευθεί η δόση εφόσον συμφωνηθεί ολόκληρο το «πακέτο».

Το δεύτερο που προέκυψε απο τις απανωτές συνεδριάσεις των οργάνων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ολομέλειας της Βουλής, είναι οτι οι δυο αρχηγοί παίζουν παιχνιδάκια τακτικής.
Ο κ. Παπανδρέου συγχαίρει τον κ. Σαμαρά επειδή συναίνεσε σε κάτι που ο κ. Σαμαράς λέει ξεκάθαρα οτι δεν συναίνεσε. Και ο κ. Βενιζέλος λέει οτι η συναίνεση του κ. Σαμαρά κράτησε πολύ λίγο. Ο κ. Σαμαράς που συναίνεσε αλλά τελικά δεν συναίνεσε, απεχώρησε απο τη Βουλή. Και ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε πεί στο Υπουργικό Συμβούλιο οτι συμφωνεί σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης – όπως είπε δημοσίως η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- ο πρωθυπουργός της απήντησε οτι εννοούσε την σημερινή κυβέρνηση που έχει αποδείξει οτι είναι κυβέρνηση εθνικής ανάγκης!
Αυτό που προκύπτει λοιπόν σαφώς είναι οτι, αφενός, τίποτα απο ότι συμφωνείται δεν ισχύει και αφετέρου, οτι καμία συναίνεση δεν έχει επιτευχθεί. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να διασπασθεί – αν βρούν το θάρρος να καταψηφίσουν στην σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης οι διαφωνούντες.
Και εδώ ερχόμαστε στο άλλο συμπέρασμα οτι οι διαφωνούντες είναι «όλο φωνή» χωρίς όμως να τολμούν και ενδεχομένως καλύτερα που δεν τολμούν γιατί δεν φαίνεται να είναι σε θέση καν να αντιμετωπίσουν ένα εσωκομματικό παιχνίδι. Πώς θα κάνουν κάτι παραπάνω, αν μέσα σε μια ώρα τους έχει τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί το δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου;
Είναι μια πολύ συνηθισμένη έκφραση αλλά θα τη χρησιμοποιήσω διότι όπως και να το κάνουμε ταιρίαζει στην περίσταση: Οι μάσκες έπεσαν. Και αποκαλύφθηκε το αληθινό, τραγικό πρόσωπο των πολιτικών μας, ακόμη και αυτών που θεωρούσαμε υψηλού επιπέδου.
Σε διεθνές επίπεδο σμπαραλιάστηκαν και διέλυσαν την εικόνα της χώρας, την διέσυραν και την έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Και καθώς επέστρεψαν ηττημένοι και εξευτελισμένοι άρχισαν και πάλι να τρώγονται μεταξύ τους, ακόμη και εντός των ίδιων τους των κομμάτων.
Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς σε χυδαίες κρίσεις όταν βλέπει αυτό το χάλι. Θα το αποφύγω. Το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι οτι ο κάθε Έλληνας αυτή τη στιγμή πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο διότι είναι βέβαιον οτι σε αυτό θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα. Στην πτώχευση και την έξοδο απο το Ευρώ. Μέσα στο 2012, αν όχι μέσα στο 2011. Και αυτό όχι διότι δεν θα υπογράψουμε τη σύμβαση. Αλλά διότι η υπογραφή της δεν μας εξασφαλίζει την παραμονή στο Ευρώ. Η δημιουργία πλεονασμάτος στον προυπολογισμό θα μας την εξασφάλιζε. Και αυτό, αυτή η Βουλή – επαναλαμβάνω με κεφαλαία ΑΥΤΗ Η ΒΟΥΛΗ – δεν μπορεί να το πετύχει.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου