Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΤΟ PSI ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;



Tου Mπαμπη Παπαδημητριου
Πηγαίνεις καλά όταν επιτυγχάνεις σε αυτά που σχεδιάζεις. Από αυτήν την άποψη, η μεγάλη επιτυχία που κατεγράφη με το ελληνικό swap θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον κόσμο. Εξάλλου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αναδιοργάνωσης κρατικού χρέους που έχει ποτέ συμβεί. Ούτε η Ρωσία, όταν «βάρεσε κανόνι» το 1998, ούτε η Αργεντινή (όταν, το 2002, έκανε το ίδιο) είχαν τόσο μεγάλο χρέος. Κυρίως όμως δεν παρέμειναν, την επομένη της μεγάλη κρίσης, νομισματικώς προσδεδεμένες σε ένα τόσο «σκληρό» διεθνές νόμισμα, όπως είναι το ευρώ.
Από αυτήν την άποψη, το μεγάλο κέρδος της Ελλάδας είναι ότι διακριτικώς επτώχευσε το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού χρέους της και πέτυχε, ταυτοχρόνως, να διατηρήσει το εξαιρετικά δυνατό νόμισμά της. Μετρήστε τα βασικά στοιχεία του κέρδους που έχουμε από τη συνολική λύση. Συνταρακτικά μεγάλο μέγεθος του ρυθμιζόμενου διεθνούς και εγχώριου δημοσίου χρέους. Ευνοϊκοί όροι - επιτόκιο, τριακονταετής διάρκεια, προφίλ αποπληρωμής (μετά το 2021), εγγυήσεις EFSF για το swap. Χαριστική μεταχείριση των τρεχουσών αναγκών του κρατικού ταμείου της χώρας, με διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση προγραμματισμένου πρωτογενούς ελλείμματος και αποπληρωμής των τόκων.
Παράλληλη ρύθμιση χρεών του ελληνικού ιδιωτικού τομέα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο ύψος των ευρημάτων της BlackRock. Προσθέστε πως το σύνθετο αποτέλεσμα των προηγουμένων είναι η διατήρηση της αξίας των καταθέσεων και η προστασία της αξίας των βασικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Κυρίως όμως, και αυτό είναι το σπουδαιότερο μεταξύ όλων των προηγουμένων, η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της εντός της Ευρωζώνης. Διατηρεί, επομένως, το διεθνές νόμισμά της, το ευρώ. Αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να συγκριθεί με την εξαθλίωση που υπέστησαν τα νομίσματα των δύο κρατών που ανέφερα προηγουμένως, αλλά και όλων των κρατών που αντιμετώπισαν δημοσιονομικές ατραπούς, εκτροχιασμό του χρέους, τεράστια εξωτερικά ελλείμματα και καταβαράθρωση παραγωγικού δυναμικού.
Υποστηρίζω λοιπόν ότι το σημαντικό πίσω από την επιτυχία του PSI δεν είναι τόσο το «κούρεμα» του χρέους, αλλά ότι η Ελλάδα πέτυχε την αναδιαπραγμάτευση του επικίνδυνου τμήματος του διεθνοποιημένου κρατικού χρέους της, χωρίς να υποβαθμίσει –περαιτέρω και καταστροφικά– το νόμισμά της. Λίγοι, πολύ λίγοι, δυστυχώς, αντιλαμβάνονται τη διαφορά. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, κόμματα, επιχειρηματίες, συνδικάτα, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους, απέκρυπταν τη δυσάρεστη πραγματικότητα.
Επειδή ανήκω, πολλά χρόνια τώρα, στην πλευρά εκείνων που επέμεναν να υπενθυμίζουν τα προβλήματα και τους κινδύνους που διέτρεχε, ανά πάσα στιγμή, το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο της χώρας, δέχομαι ότι πολλοί από τους κινδύνους δεν ήσαν ευκόλως αντιληπτοί. Είναι επίσης σωστό ότι οι περισσότεροι, ακόμη και «γκρινιάρηδες», όπως εγώ, ελπίζαμε πως το σύστημα θα κατόρθωνε να επιδιορθώσει τις αβαρίες του. Αυτό δεν συνέβη. Η χώρα, για τους γνωστούς λόγους, κατέρρευσε. Η χθεσινή επιτυχία ρύθμισης του Μεγάλου Ελληνικού Χρέους απομάκρυνε τον κίνδυνο. Εχουμε μία ακόμη ευκαιρία.
ΠΗΓΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_10/03/2012_432234

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου