Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΟ HAIRCUT 30%-50%;


Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από ότι εμφανίζεται.
Οι αναφορές για νέα αναδιάρθρωση χρέους από ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς και η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος Γ Στουρνάρα ότι η 2ετής επιμήκυνση θα προκαλέσει κεφαλαιακό έλλειμμα έως 15 δις ευρώ όταν ακόμη συζητώνται τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Παρά τις διαψεύσεις εξετάζεται νέα αναδιάρθρωση του χρέους 30-50% και θα αφορά το δάνειο των 109 δις ευρώ που χορήγησε η Τρόικα στην Ελλάδα.
Haircut 30% με 50% σημαίνει 32 με 54 δις ευρώ αντίστοιχα.
Δηλαδή εξετάζεται να υπάρξει haircut κούρεμα στα δάνεια που χορήγησε η Τρόικα στην Ελλάδα και ειδικά στο πρώτο δάνειο των 109 δις ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αν τελικώς επιβεβαιωθεί και η Ελλάδα ακολουθήσει εκ νέου την διαδικασία αναδιάρθρωσης θα είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη αποτυχίας.
Μετά την αποτυχημένη πρώτη αναδιάρθρωση που ουσιαστικά ωφέλησε την Ελλάδα 27-28 δις ευρώ και αποδεκάτισε τις τράπεζες εξετάζεται νέα αναδιάρθρωση του πρώτου δανείου της Τρόικα προς την Ελλάδα.
Προφανώς και ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία αλλά εξετάζεται όπως προκύπτει από πλήθος ευρωπαίων αξιωματούχων. 
Στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται και η ΕΚΤ παρ΄ ότι διαψεύδεται αρμοδίως.
Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος ονομαστικής αξίας 50 δις που αποκτήθηκαν με 38 δις ή haircut 30%.
Η ΕΚΤ αντιδρά στο ενδεχόμενο απομείωσης καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πλήξει τα κεφάλαια αν π.χ. το haircut είναι 30% αλλά θα πλήξει την αξιοπιστία της ΕΚΤ ως εποπτικής αρχής που παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συμμετάσχει σε haircut παρά τις αρνήσεις ή διαψεύσεις είναι υπαρκτό αλλά μάλλον θα αποτελέσει έσχατη λύση.
Εν τω μεταξύ επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη των Γερμανών.
Η επίσημη Γερμανική κυβέρνηση είχε προβλέψει ότι αν η Ελλάδα ζητήσει παράταση 2 ετών στο μνημόνιο θα χρειαστεί επιπλέον 15 δις ευρώ σε κεφάλαια.
Ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει από την Γερμανία και Γαλλία πρόσφατα 2ετή παράταση χωρίς νέα κεφάλαια.
Όμως εκ των πραγμάτων τίθεται το θέμα από πού θα καλύψει η Ελλάδα τα 15 δις ευρώ;
Με χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες; Αν αυτό συμβεί θα ναρκοθετηθεί και η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της πραγματικής οικονομίας.
Να εμφανιστεί ανάλογη πρόταση στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πιθανότατα θα απορριφθεί σε ορισμένα τουλάχιστον.
Υπάρχουν φήμες ότι το ΔΝΤ θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Όμως το συμπέρασμα από όλα αυτά;
Τα μέτρα λιτότητας, τα μέτρα ύφεσης θα περάσουν, ταυτόχρονα τεχνηέντως θα καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα διασωθεί μέσα από ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν θα έχει διασωθεί.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να χαθεί. Η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε κίνδυνο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου