Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΕΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ;


Η Ελλάδα δεν διασώζεται με όρους οικονομικούς.
Δυστυχώς τα οικονομικά μεγέθη είναι ξεκάθαρα.
Προ του PSI+ της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους όπου οι επενδυτές υπέστησαν τεράστιες ζημίες και θεωρητικά η Ελλάδα ωφελήθηκε με 105 δις ευρώ  το χρέος ως προς το ΑΕΠ ήταν 170% και το ΑΕΠ 222 δις ευρώ.
Το 2013 το χρέος προς το ΑΕΠ θα είναι 190% και το ΑΕΠ περίπου 180 δις ευρώ.
Δηλαδή το χρέος αυξήθηκε σε ποσοστιαία βάση γιατί μειώθηκε δραστικά το ΑΕΠ κατά 40 δις ευρώ.
Ότι η Ελλάδα κέρδισε από το PSI+ που με πραγματικούς όρους δεν ξεπέρασε τα 26 δις ευρώ και όχι 105 δις το έχασε από την μεγάλη μείωση του ΑΕΠ λόγω της ύφεσης.
Σωρευτικά θα ξεπεράσει το 26% η ύφεση στην Ελλάδα εξέλιξη που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε αδιέξοδο την χώρα.
Ωστόσο ακόμη και αν υπάρξει ένα καθολικό haircut που θα το πληρώσουν και οι φορολογούμενοι πολίτες η Ελλάδα δεν θα διασωθεί αν δεν υπάρξει ανάκαμψη του ΑΕΠ ώστε να παράγεται νέος πλούτος και να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα.
Αξιολογώντας την τωρινή δυσμενή πραγματικότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν.
Τα μέτρα θα ψηφιστούν, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες, με κραδασμούς μεν καθώς θα υπάρξουν πολλοί που θα τα καταψηφίσουν και θα δημιουργήσουν μια εικόνα όπου η χώρα είναι ακυβέρνητο καράβι, αλλά στο τέλος θα ψηφιστούν.
Η ψήφιση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Το ίδιο και ο προϋπολογισμός την επόμενη Κυριακή.
Η δόση θα εκταμιευθεί. Κορυφαίος τραπεζίτης μας ανέφερε ότι «μπορεί πολλοί να μιλούν για ειδικό λογαριασμό αλλά πιστεύω ότι όλη η δόση θα χορηγηθεί εφάπαξ και όχι δεσμευμένος σε ένα λογαριασμό στο εξωτερικό».
Η καταβολή της δόσης εφάπαξ θα είναι πολύ καλή είδηση αλλά παρά την αισιοδοξία του τραπεζίτη είναι πιθανό να υπάρξει και ειδικός λογαριασμός.
Ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει.
Με δεδομένα τα οικονομικά μεγέθη, την συρρίκνωση του ΑΕΠ και την αύξηση του χρέους ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Το μόνο που θεωρητικά θα έχει διασωθεί θα είναι οι τράπεζες τις οποίες κατέστρεψες το PSI+.
To psi+ ήταν μια εγκληματική πράξη κατά των τραπεζών και όσοι την σκέφθηκαν και την εφάρμοσαν κινήθηκαν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Η λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί για την Ελλάδα που θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ωστόσο η μόνη λύση που μπορεί να διασώσει την Ελλάδα είναι το haircut δηλαδή το κούρεμα των δανείων που μας έχει χορηγήσει η ΕΕ και η Τρόικα.
Βεβαίως θα πείτε μα το PSI+ ήταν εγκληματική πράξη κατά της χώρας γιατί το δεύτερο μεγάλο haircut δεν θα είναι εγκληματική πράξη.
Στο PSI+ ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα καταστρέψουν τις τράπεζες αλλά στο δεύτερο haircut θα πρέπει να κουρευτούν τα δάνεια του επίσημου τομέα, να πληρώσει ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης την διάσωση της Ελλάδος.
Στο τέλος της ημέρας θα διαπιστωθεί ότι αυτή είναι η μόνη λύση και μπορεί να φαντάζει περίεργο αλλά να θυμάστε το ένα από τα δυο δάνεια που έχουν χορηγηθεί στης Ελλάδα δεν θα αποπληρωθεί ποτέ γιατί θα κουρευτεί.
Η Ελλάδα για να διασωθεί χρειάζεται
1)Μεγάλο haircut στον επίσημο τομέα στα δάνεια της Τρόικα.
Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα χάσει σε αξιοπιστία είναι έως φαιδρό η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη χώρα.
Το θλιβερό της υποθέσεως είναι ότι όλα τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στοχεύουν να καλύψουν ζημίες από το παρελθόν.
Δεν περισσεύει ούτε 1 ευρώ για το μέλλον.
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και δεύτερη φορά.
2)Χρειάζονται μέτρα για να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία του ΑΕΠ. Αν το ΑΕΠ δεν αυξηθεί ακόμη και το haircut μπορεί να μην βοηθήσει.
Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Το ελληνικό πρόβλημα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιλυθεί και ελπίζουμε να επιλυθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου