Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ

Εχουν δίκιο να διαμαρτύρονται κάποιοι και να φωνάζουν για τους φόρους που σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα έρχονται. Πως θα γίνει ανάπτυξη με τόσους φόρους? Ποιος θα κάνει επενδύσεις σε τέτοιο περιβάλλον? Πως θα πάρει μπροστά η οικονομία?
Απ'την άλλη μεριά όμως δεν πρέπει να ξεχνιώμαστε , να ξεφεύγουμε απ'το πραγματικό  πρόβλημα και να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.
Η αλήθεια ειναι πως χρωστάμε 1,5 ΑΕΠ.Ταυτόχρονα το κράτος έχει και ένα έλειμμα στο ταμείο του κοντά στο 15%.
Οσο αυτο το έλειμμα μένει καρφωμένο εκεί ψηλά τόσο το χρέος θα ανεβαίνει.Το πουθα βρίσκουμε κάθε φορά να δανειζόμαστε , ειναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο .
Το έλειμμα συνεπως στο ταμείο πρέπει μειωθεί δραστικά.Για να επέλθει ισσοροπία στα έσοδα και τα έξοδα του κράτους.Και σε σχέση με το σήμερα να έχουμε περισσότερα έσοδα και λιγώτερα έξοδα.
Και τα μεν έξοδα , ας υποθέσουμε πως βρίσκουνται τρόποι να κοπούν. Τι γίνεται όμως  τα έσοδα?
Λένε ότι η αποτελεσματικώτερη λύση είναι να πληρώνει ο καθένας ό,τι του αναλογεί.Δηλαδή τέλος η φοροδιαφυγή. Και βέβαια η παραγωγή νεου πλούτου{ανάπτυξη}
Π.ώς όμως θα παραχθεί νέος πλούτος σε τέτοιο περιβάλλον?
Από πολλές μεριές γίνονται προτάσεις, να πέσουν χρήματα στην αγορά. Να κινηθεί η αγορά.
Ποιος όμως μας εγγυάται ότι το χρήμα αυτό δεν θα διοχετευθεί ξανά για αγορά  εισαγωμένων αγαθών, ειδών πολυτελείας κ.λ.πγια οδηγηθουμε ξανά στο ίδιο σημείο?
Γίνεται ένας αγώνας  η φούσκα αυτή των τιμών  να συρικνωθεί σιγά-σιγά ,κι όλο αυτό το κατασκεύασμα που μας δημιούργησε την ψευδαίσθηση  ότι είμαστε .......πάμπλουτοι να καταρρεύσει. Να φτάσει στο επίπεδο που πραγματικά μας αρμόζει. Κι αυτό δυστυχώς  είναι 40% φτωχότεροι απ'οτι φαινόμασταν πριν.
Αυτό πρέπει να το ΄χωνέψουμε καλά.Να συνηθίσουμε στην νεα οδυνηρή πραγματικότητα.
Επανερχόμαστε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα.
Η απάντηση είναι πώς η ιδιωτικη οικονομία πρέπει να βρει τρόπους να γινει ανταγωνιστική. για να γινει δυνατότητα η πσραγωγή νεου πλούτου. Να αυξηθεί το ΑΕΠτης χώρας. Για να καταστεί δυνατή η μείωση του χρέους και να φτάσει σε κάποια ισιρροπία με το ΑΕΠ.
Είναι τόσο απλό αυτό? Ασφαλώς όχι.Αλλά θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου