Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩ;

Γράφει ο Γ.Β.
Ανακοινώθηκε επίσημα τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση ,όσο και από αξιωματούχους  της  Ευρωζώνης ,πως η τρίτη δόση του δανείου από τα 110δις ευρώ, δεν θα καταβληθεί τον επόμενο μήνα -όπως προεβλέπετο-αλλά τον Ιανουάριο του 2011.
Η κυβέρνηση κράτησε για το θέμα αυτό χαμηλούς τόνους, ισχυριζόμενη πως λόγοι τεχνητοί το επέβαλαν και ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα.
Το παρασκήνιο όμως βοά και οι φήμες οργιάζουν.Λέγεται μετ'επιτάσεως , πως η καθυστέρηση έχει άμεση σχέση με τις αντιδράσεις πολλών Ευρωπαϊκών χωρών στο κυοφορούμενο σχέδιο της Ευρωζώνης, που προβλέπει την ελεγχόμενη χρεωκοπία σε όσες χώρες μέλη της παρουσιάζουν ισχυρές δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Στην σύνοδο κορυφής του ερχόμενου μήνα , οι αντιδράσεις αυτές αναμένονται να εκφραστούν  έντονα και κυρίως από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πρόδρομος αυτών των αντιδράσεων υπήρξαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από λίγες μέρες..
Προκειμένου λοιπόν να ασκηθεί πίεση στις χώρες αυτές, να αποδεχθούν το προαναφερόμενο σχέδιο
{και κυρίως η Ελλάδα που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη}, μεταφέρθηκε η καταβολή της δόσης ένα μήνα πίσω , δηλαδή μετά τη σύνοδο κορυφής.
Στην περίπτωση που η πολιτική αυτή της Ευρωζώνης γίνει πραγματικότητα ,οι επιπτώσεις στις οικονομικά αδύναμες  χώρες θα είναι τεράστιες.
Σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία , πως οι χώρες αυτές δεν θα μπορούν πλέον να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, οι δε περιορισμοί που θα τους επιβληθούν στην άσκηση της δημοσιονομικής τους πολιτικής, στην ουσία θα τους καταργεί ένα μεγάλο τμήμα της εθνικής τους ανεξαρτησίας.
Εαν αυτό συμβεί και φαίνεται πως είναι ανεπόφευκτο, το δίλημμα που θα προκύψει θα είναι τεράστιο και ιστορικών διαστάσεων.
Ποιά απόφαση θα πάρει η Ελλάδα;
Θα συνεχίσει να παραμένει στην Ευρώπη των φτωχών,  σαν μέλος δεύτερης κατηγορίας με συρικνωμένη την εθνική της υπόσταση ή θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα ,αντιμέτωπη με μεγάλα και δυσεπίλητα προβλήματα και κυρίως την μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της;
Το άμεσο μέλλον είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία της χώρας .Θα παρθούν αποφάσεις ιστορικής σημασίας γι αυτό και οι πολιτικοί πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες για όσα γίνονται και όσα πρόκειται να γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου