Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ 4.9% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ

Στο 4,90% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών. Το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη έκδοση θα αντλήσει 1,95 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των επενδυτών στην δημοπρασία ήταν ικανοποιητική με αποτέλεσμα το προς δημοπράτηση ποσό (1,5 δισ. ευρώ) να καλυφθεί 3,4 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή έκδοση συμμετείχαν σε ποσοστό άνω του 80%, ελληνικές τράπεζες. 


Σημειώνεται ότι η πρώτη απόπειρα δανεισμού της χώρας από τις αγορές πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία. Oπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, στο κόστος δανεισμού τόσο της χώρας όσο και των πιστωτικών ιδρυμάτων ειδικότερα, ασκούνται πολλαπλές πιέσεις από μια σειρά αρνητικές εξελίξεις σε όλο το φάσμα της αγοράς κεφαλαίου.
Οικονομικό επιτελείο και πιστωτικό σύστημα βρέθηκαν χθες το πρωί σε κατάσταση συναγερμού καθώς το spread του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ξεπέρασε προσωρινά το φράγμα των 1.000 μονάδων βάσης.
Συγκεκριμένα το spread του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς βρέθηκε νωρίς χθες το πρωί και προσωρινά στις 1.001,10 μονάδες βάσης, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 966,3 μ.β., κατόπιν, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η σημερινή έκδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας θα διαμορφωθεί πέριξ του 5% και αυτό μετά από συντονισμό δυνάμεων καθώς ένα υψηλό επιτόκιο θα έδινε πολλαπλά αρνητικά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές.
Σημειώνεται ότι η τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας ήταν τον Ιούνιο του 2010 με επιτόκιο 4,65%.
Την ίδια στιγμή η απειλή των υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την οικονομία και ήδη στο πιστωτικό σύστημα θεωρείται σίγουρο ότι τουλάχιστον ένας οίκος θα προχωρήσει στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Ιανουάριο.
ΠΗΓΗ:ΕΞΠΡΕΣ 11-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου