Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ

Γράφει ο Γ. Β.
Ο τόπος έχασε μια ακόμα ευκαιρία. Αναφέρομαι στην διαβόητη υπόθεση SIEMENS, όπου μια ξένη εταιρία είχε κατακτήσει για πολλά χρόνια , μια δεσπόζουσα θέση στην Ελληνική επικράτεια. Από τη θέση αυτή είχε εξασφαλίσει να γίνει ο μοναδικός στρατηγικός προμηθευτής του Ελληνικού Δημοσίου, εξαγοράζοντας πολιτικούς, κόμματα και κρατικούς λειτουργούς.
Το αναμφισβήτητο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, αποκτά δραματική διάσταση ,όταν τοποθετείται στην καρδιά μιας χώρας που ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει και αναζητά εναγώνια το δρόμο του μέλλοντός της.Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πούμε, ότι ο τρόπος που η πολιτική τάξη αντιμετώπισε τη σοβαρή αυτή υπόθεση,καταδεικνύει και το μέγεθος της παρακμιακής διαδρομής που διέρχεται ο τόπος.

Το πολιτικό σύστημα βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Είχε τη μοναδική δυνατότητα να προβεί σε αυτοκάθαρση, προσδίνοντας μια αναγεννητική φρεσκάδα στην ασθμαίνουσα και σκοτεινή όψη του, σε μια περίοδο που αποτελεί ιστορική καμπή για τον Ελληνισμό και τη χώρα.Είναι προφανές πως δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να την αξιοποιήσει.
Σε άλλο άρθρο μας έχουμε γράψει αναλυτικά, πως για την Ελλάδα σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κρίση των αριθμών. Η αρνητική ανατροπή των δημοσιονομικών δεδομένων.Το πιο σοβαρό είναι η νοοτροπία, οι αντιλήψεις, ο χαρακτήρας πολιτών και πολιτικών,το γενικευμένο κλίμα της ανομίας και της συγκάλυψης , η παγιωμένη αίσθηση πως κανείς "μεγάλος" δεν τιμωρείται ότι και αν κάνει.Η διάχυτη εντύπωση μιας βαθιάς ηθικής παρακμής , που έχει ριζώσει για τα καλά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Το έργο λοιπόν της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής τελείωσε.Μαύρο πολιτικό χρήμα δεν αποκαλύφθηκε. Και ενώ ο κόσμος βοά,όπως και οι παράγοντες της ξένης εταιρίας ,ότι δόθηκαν τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών αγώνων, τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, τα κομματικά ταμεία  ούτε ανοίχτηκαν,ούτε ελέγχθηκαν..Οι πραγματικοί και ουσιαστικοί χρηματοδότες των κομμάτων παρέμειναν για μια ακόμα φορά στο σκοτάδι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υπόγειες δεσμεύσεις των πολιτικών σχηματισμών.
Το απαράδεκτο αλισβερίσι της μικροκομματικής σκοπιμότητος που  κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες στη βουλή μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, κατέδειξε με τρόπο σαφή και ταυτόχρονα οδυνηρό , ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν έχει το απαιτούμενο ηθικό βάρος ,ούτε την αντικειμενική δυνατότητα που απαιτούν οι περιστάσεις ,για να χειριστεί την πολύπλευρη κρίση.Το πολιτικό σύστημα με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση SIEMENS πιστοποίησε αμετάκλητα την πολύπλευρη φθορά του και ευτελίστηκε στα μάτια των πολιτών με την απίστευτη μικροκομματική λογική του.
Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι πολίτες. Ο κίνδυνος που διατρέχει ο τόπος δεν είναι μόνο η ανοιχτή οικονομική χρεοκοπία, που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή,αλλά πρωτίστως και κύρια , η ηθική κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και η απώλεια κάθε ίχνους αξιοπιστίας του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου