Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ: ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ..............Η ΤΣΕΠΗ

Γράφει ο Γ,Β.
Στη δημοκρατία μας η διεκδίκηση συμφερόντων από μια κοινωνική ομάδα  , θεωρείται -και είναι - κάτι το εντελώς φυσιολογικό. Εφόσον βεβαίως αυτή κινείται στα πλαίσια που ορίζουν οι υφιστάμενοι νόμοι.Από τη σκοπιά αυτή η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, ασφαλώς και είναι νόμιμη.Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι οι πραγματικοί της στόχοι και το βαθύτερο νόημά της.
Μέρες τώρα προσπαθώ να κατανοήσω τις αιτίες που ο κλάδος αυτός κατέρχεται σε απεργία και έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Ψάχνω να βρω τους πραγματικούς λόγους που αρνούνται με τέτοιο πείσμα και τέτοια αποφασιστικότητα την ενοποίηση  των 3 μεγάλων ταμείων{ΙΚΑ , Δημόσιο και ελεύθεροι επαγγελματίες}

Η αιτιολογία που προβάλλεται από πολλές μεριές για άρνηση διαλόγου από την κυβέρνηση, δεν με πείθει.Ούτε βέβαια ότι ο βασικός στόχος της απεργίας είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.Το παραμύθι αυτό το έχουμε μάθει πλέον καλά ,γι αυτό και είμαστε πολύ καχύποπτοι.Καμιά απεργία δεν γίνεται στην Ελλάδα για το καλό του κοινωνικού συνόλου.Δυστυχώς. Ο στόχος κάθε απεργίας είναι η προώθηση και κατοχύρωση στεγνών κλαδικών συμφερόντων και τίποτε άλλο.
Όπως είναι γνωστό, οι κατά τα άλλα φίλοι μας  γιατροί που εργάζονται στο ΙΚΑ, σπάνια πιάνουν δουλειά στην ώρα τους και ακόμα πιο σπάνιο είναι η παραμονή τους στο ιατρείο του ΙΚΑ μέχρι να τελειώσει η βάρδια τους.Το σύνηθες φαινόμενο είναι η αργοπορημένη έναρξη εξυπηρέτησης των πολιτών και η αποχώρηση από το ιατρείο πριν τελειώσει το ωράριό τους.
Κάθε γιατρός εξυπηρετεί στη βάρδια του  {κυρίως συνταγογράφηση  και όχι πραγματική εξέταση}20-25 ασφαλισμένους, των οποίων τα ονόματα έχουν αναρτηθεί έξω από κάθε ιατρείο.Μαζί του όμως φέρνει και πολλά βιβλιάρια ασθενείας άλλων ασφαλισμένων ,των οποίων τα ονόματα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.Οι κάτοχοι αυτών των βιβλιαρίων έχουν εξεταστεί -επί πληρωμή - στο ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού και απλά τους χορηγείται η φαρμακευτική αγωγή μέσου του ΙΚΑ.
Με το νομοσχέδιο - που οι γιατροί του ΙΚΑ βρίσκονται σε αντίθεση-το συνταγολόγιο θα το κρατάει
στα χέρια του ο ασφαλισμένος και θα μπορεί να επιλέγει γιατρό όχι μόνο μεταξύ αυτών που εργάζονται στο ΙΚΑ ,αλλά και μεταξύ των γιατρών που τώρα δουλεύουν στα άλλα ταμεία , μιας και με το νομοσχέδιο επέρχεται η ενοποίησή τους.
Είναι φανερό λοιπόν πως οι γιατροί του ΙΚΑ φοβούνται ότι θα χάσουν πελάτες. Κάποιοι ασφαλισμένοι θα φύγουν από εκεί που ήταν μέχρι τώρα εγκλωβισμένοι και θα κάνουν άλλες επιλογές. Θα γίνει αναπόφευκτα μια αναδιανομή της πίτας.Εκεί είναι και η ουσία της όλης υπόθεσης.
Αγωνίζονται για να μη χάσουν τους πελάτες τους.Το ανήθικο είναι είναι ότι εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους ,που εδράζεται στην αδυναμία και την αρρώστια του απλού και ανίσχυρου πολίτη.Αλλά είπαμε: Στη δημοκρατία μας μπορείς να διεκδικείς το συμφέρον σου με νόμιμα μέσα. Δεν μπορείς όμως εύκολα  να κρύψεις τους πραγματικούς σου στόχους.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΟΥΛΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΘΗΤΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ? Ή ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ, ΑΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή