Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ

Γράφει ο Γ. Β.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με το περιεχόμενο του διαβόητου μνημονίου.Μερικοί το κάνουν για λόγους κομματικής σκοπιμότητας,επειδή επενδύουν στη δυσαρέσκεια που προκαλεί η υλοποίησή του σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού.
Άλλοι δεν συμφωνούν για λόγους αρχής, οι οποίοι έχουν σχέση με την εκχώρηση σημαντικού μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας σε τρίτους που βρίσκονται έξω από τη χώρα.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θεωρούν πως η τρόικα και το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει και κάτι καλό σ'αυτό τον τόπο.Μπορεί δηλαδή η εδώ παρουσία τους να βοηθήσει αποτελεσματικά ,ώστε να γίνουν  αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας , που καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε από μόνη της να κάνει{κακώς βέβαια}

Οι κομιστές αυτών των απόψεων αναφέρονται κυρίως σε διαρθρωτικές μεταβολές{ασφαλιστικό, φοροδιαφυγή, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλη δημόσιου τομέα κ.λ.π.}τις οποίες πολλές κυβερνήσεις ευαγγελίζονται εδώ και δεκαετίες, αλλά καμιά δεν ανέλαβε το πολιτικό κόστος για να τις πραγματοποιήσει.
Μέσα στο 2010 η κυβέρνηση πέρασε από τη βουλή -σχετικά εύκολα θα λέγαμε-νομοσχέδια που προέβλεπαν περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και σοβαρές τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό.Τα μέτρα αυτά έθιγαν κυρίως χαμηλόμισθους πολίτες. Άτομα δηλαδή που δεν ανήκουν στους κατέχοντες, που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας
Φαίνεται όμως πως ό,τι έγινε το 2010 ,ήταν το εύκολο κομμάτι του .προβλήματος. Τα δύσκολα αρχίζουν μόλις τώρα. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας  επιχείρησης όπου  η  κυβέρνηση ξεκίνησε να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και άπτεται πολλαπλών πτυχών. Φοροδιαφυγή, δημόσια σπατάλη, κακοδιαχείριση, απάτες, παράνομοι πλουτισμοί και επαγγελματικά προνόμια είναι μερικές απ'αυτές.Και πίσω από όλα αυτά αναπτύχθηκε και ανδρώθηκε μια μεσοαστική τάξη που έγινε πανίσχυρη.Το χειρότερο όμως είναι ,ότι διακατέχεται από την νοοτροπία πως όλοι η κοινωνία της οφείλει. Ίσως γι αυτό οι περισσότεροι εισπράττουν από τον κόσμο τεράστια ποσά , χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Η μεσοαστική αυτή τάξη βρίσκεται σήμερα σε εξέγερση. Μέχρι και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων πραγματοποιούν τα μέλη της ,μιμούμενοι τους λαθρομετανάστες. Αισθάνονται ότι για πρώτη φορά , γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να αμφισβητηθούν τα προνόμιά τους.Και προσπαθούν με όλα τα μέσα να την αποτρέψουν.Το περίεργο όσο και απίστευτο είναι, ότι μαζί με τη λυσσώδη και μετωπική αντίδρασή της συμπλέει και η πλειοψηφία της πολιτικής τάξης που προφανώς επενδύει πολιτικά οφέλη  από της αντιδράσεις της , αλλά και από την αποτυχία της κυβέρνησης.
Για να πούμε την πικρή αλήθεια, η προσπάθεια δεν είναι  της κυβέρνησης,αλλά της τρόικας. Καμιά κυβέρνηση από αυτές που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε την πολιτική βούληση να συγκρουστεί μαζί της. Το αντίθετο μάλιστα,έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να στηρίξουν τα προνόμιά της, στέλνοντας το λογαριασμό στους απλούς πολίτες.
Γνωρίζουμε όλοι ότι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών υποχώρησε ήδη ή πρόκειται να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον κατά 40%.Εδώ ακριβώς θα κριθεί και το έργο αυτής της κυβέρνησης, αλλά και της επόμενης που θα προκύψει από τις εκλογές ,όποτε και αν γίνουν. Εδώ θα φανεί η ηθική της υπόσταση , η ιδεολογία της,και η εντιμότητά της Η μείωση του βιοτικού επιπέδου κατά 40%και άνω θα ισχύσει για όλους τους πολίτες ή μόνο για  μισθωτούς και συνταξιούχους;
Αν την κρίση την πληρώσουν μόνο οι φτωχοί τότε αυτή η κυβέρνηση θα καταγραφεί σαν η πιο ανήθικη , ανίσχυρη και ταξική  που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος. Αν έχει πραγματικά την πολιτική βούληση και καταφέρει να ξεδοντιάσει προνόμια,φοροδιαφυγή, σπατάλες δημοσίου και διαφθορά, είναι βέβαιο πως θα γράψει ιστορία. Θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στον τόπο.
Προς το παρόν πάντως την κρίση την πληρώνουν κυρίως οι φτωχοί και οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα υπόλοιπα είναι από πενιχρές .μέχρι ασήμαντες, παρ όλες τις επικοινωνιακές παρασπονδίες που χρησιμοποιεί, για να αποδείξει το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου