Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Γράφει ο Γ.Β.
Ήταν όλα γνωστά απ'την αρχή. Στον καθένα και την κάθε μία.Φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς Η ουσία των οικονομικών δεδομένων της χώρας ήταν ευδιάκριτη. Το κράτος ξόδευε κάθε χρόνο 110 εως 120 δις και εισέπραττε μόνο 60.Η διαφορά των 40-50 δις καλύπτονταν κάθε φορά με δανεισμό Προσθέστε .τα συσσωρευμένα πενηντάρια και θα δείτε πως συγκεντρώνονται τα 350 δις που οφείλει η χώρα αυτή τη στιγμή.
Το έλλειμμα λοιπόν εσόδων -εξόδων δημιουργεί την ανάγκη δανεισμού. Πρέπει συνεπώς να φύγει από τη μέση.Να διορθωθεί η ανισορροπία του μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Η κυβέρνηση εφήρμοσε το 2010 μια περιοριστική πολιτική, για να μειώσει τα έξοδα Αποδείχτηκε πως αυτό δεν ήταν αρκετό.Η πολιτική αυτή οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και επηρέασε το σκέλος των εσόδων.Προσθέστε εδώ και την αδυναμία της{;} να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή , που ζει και βασιλεύει, για να αποκαλυφθεί το γκρίζο τοπίο σε όλη του την έκταση.

Και τώρα τι γίνεται; Υπάρχει κάποια προοπτική απ'εδώ και πέρα;Μόνο αν παραχθεί νέος πλούτος, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα .Δηλαδή ανάπτυξη. Μπορείς να κάνεις ανάπτυξη με διαταγές ή κατά παραγγελία; Όχι βέβαια. Χρειάζονται  προϋποθέσεις, που δεν υπάρχουν. Να θυμηθούμε μόνο ότι ο αναπτυξιακός νόμος ψηφίστηκε ένα χρόνο μετά την άνοδο αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία.
Μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο η περιοριστική πολιτική; Πολύ δύσκολα. Το πιο πιθανό είναι να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.Χώρια που ενδέχεται να διαρρήξει αμετάκλητα τις αντοχές της κοινωνίας και τότε...............
Επιβάλλεται και μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη που συνεχίζεται ακόμα σε κρίσιμους τομείς {υγεία,δημόσιοι οργανισμοί κ.λ.π.}.
Επιβάλλεται και μπορεί να γίνουν πραγματικές διαρθρωτικές μεταβολές, που θα διευκολύνουν αναπτυξιακές κινήσεις{όχι βέβαια όπως της απελευθέρωσης του δικηγορικού επαγγέλματος που ω! του θαύματος , συμφώνησε σχεδόν όλη η συντεχνία της βουλής}.
Η κυβερνητική πλειοψηφία διατείνεται πως προσπαθεί να διορθώσει όλα τα παραπάνω.Με πολλά λόγια και λιγότερη ουσία. Με πολλές αδυναμίες, ολιγωρίες,λάθη και ασυνεννοησίες, αδικίες, ατέλειες και αστοχίες.Και αυτά φοβάμαι ότι θα τα πληρώσει ακριβά ο Έλληνας πολίτης.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής πρακτικής υπάρχει η αντιπολίτευση ,για την οποία το μόνο που ξέρουμε, είναι τι δεν θέλει. Και δεν θέλει ο,τιδήποτε και αν αποφασίζει η κυβέρνηση.Για να υπάρχει όμως στοιχειώδης αξιοπιστία ,είναι ανάγκη και η δική της θέση να καταστεί απόλυτα ευδιάκριτη.Να γίνει από όλους τους πολίτες ορατή, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές.Για να μπορούμε και εμείς να συγκρίνουμε. Θέσεις , προγράμματα ,προοπτικές, μέσα.Και θέλουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα τρία καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα :ΕΛΛΕΙΜΜΑ,ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Αν λοιπόν έχουν θέσεις να μας τις πουν. Καθαρά και ξάστερα. Αν δεν το κάνουν, τότε είτε έχουν άγνοια, είτε δημαγωγούν ασύστολα ή απλά καιροσκοπούν ποντάροντας στον πόνο και την αγωνία των πολιτών, που ψάχνουν να πιαστούν από κάτι. Μια ελπίδα από φως στο μαύρο τοπίο. Ένα κάτι τις δηλαδή κι ας είναι και ψευδαίσθηση.........Αυτά για να συνεννοούμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου