Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ !!

Γράφει ο Γ.Β.
Στην πολιτική κάθε απόφαση δεν κρίνεται από τις προθέσεις , αλλά από τα αποτελέσματά της. Η παρούσα κυβέρνηση , όταν ανέλαβε την εξουσία, δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι παρέλαβε μια κατάσταση έντονα προβληματική, η οποία δεν ήταν ολοκληρωτικά ορατή, καθ' ότι ως είθισται ,οι προηγούμενοι κυβερνώντες φρόντιζαν επιμελώς να την αποκρύπτουν.
Η νέα διακυβέρνηση ύστερα από αρκετές ολιγωρίες, ταλαντεύσεις και αστοχίες ,κατέληξε το Μάιο του 2010 στο διαβόητο μνημόνιο. Μια δανειακή σύμβαση με την οποία ασχολούνται σήμερα άπαντες κατηγορώντας την, λες και αυτή φταίει για όλα τα κακά της μοίρας μας και όχι οι άνθρωποι που  οδήγησαν την Ελλάδα στο χάλι που βρίσκεται.

Την περίοδο που πέρασε  οι κυβερνώντες είναι αλήθεια ότι έχουν πάρει πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες.Αυτό που μετράει όμως είναι το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών  και όχι ο όγκος παραγωγής νόμων ,γιατί  από εκεί θα κριθούν .
Τα στελέχη πάντως της κυβέρνησης δεν τσιγκουνεύτηκαν σε εμφανίσεις στην TV, ούτε και σε ξόδεμα χρόνου, για να επαναλαμβάνουν συνέχεια το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που προώθησαν, με στόχο να βελτιώσουν τη ζωή του πολίτη, τα οικονομικά της χώρας κ.λ.π., κ.λ.π.
Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως δεν διακατέχομαι από καμία προκατάληψη . Επιθυμώ να αξιολογώ τα πράγματα με κρύο μυαλό και να κρίνω με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές. Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει εκ των πραγμάτων είναι: Τι κέρδισαν οι πολίτες από όλες αυτές τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες;
-Έγινε καλλίτερη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του κόσμου;
-Σταμάτησε το φακελάκι στους γιατρούς του δημοσίου; Μειώθηκε η σπατάλη στο χώρο των νοσοκομείων  και γενικότερα της υγείας ;
-Αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου; Έγιναν αποτελεσματικότεροι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί;
-Καταπολεμήθηκε στοιχειωδώς η φοροδιαφυγή; Να μην ξεχνάμε πως το 40% των Ελλήνων πληρώνουν φόρο κι απ'αυτούς οι περισσότεροι είναι μισθωτοί.
-Βελτιώθηκε η κατάσταση στην παιδεία, τα πανεπιστήμια , τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς;
-Μειώθηκε η εγκληματικότητα; Βελτιώθηκε το αναπτυξιακό κλίμα;
-Νοικοκυρεύτηκε μήπως η τοπική αυτοδιοίκηση, που μετά τον Καλλικράτη ψάχνεται να βρει κάποια άκρη για να ξεκινήσει με άδειες τις τσέπες;
Από όλα τα παραπάνω δεν έγινε τίποτα σχεδόν. Θα πουν μερικοί ίσως: Μειώθηκε το έλλειμμα κατά 18 δις. Ασφαλώς , αλλά κυρίως από περικοπές μισθών και συντάξεων και όχι από αυξήσεις εσόδων. Μειώθηκαν οι εισαγωγές ξένων προϊόντων. Βεβαίως , αλλά εξ αιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και όχι επειδή παρήχθησαν  προϊόντα ανταγωνιστικά.
Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα  όλης αυτής της "μεταρρυθμιστικής" φασαρίας; Σχεδόν κανένα.Είμαστε ακόμα στο μηδέν. Ούτε καν στην αρχή. Και δεν γνωρίζω αν το υπάρχον πολιτικό σύστημα διαθέτει τα κότσια , τη βούληση και την ικανότητα  να ξεκινήσει έστω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου