Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Μαξίμου για την αντιμετώπιση φαινομένων παράλυσης της κυβέρνησης που ήρθαν στην επιφάνεια με την οξύτατη σύγκρουση των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Ραγκούση. Οι δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής, οι διαμάχες υπουργών -στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο-, οι καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς παραγωγής έργου συνθέτουν μια εικόνα κάθε άλλο παρά ικανοποιητική για την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός σχεδιάζει διόρθωση πορείας, με αλλαγές στη λειτουργία και τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.
Στόχος είναι να επιταχύνει τους ρυθμούς του παραγόμενου έργου, ώστε να αποφύγει μια δυσμενή αξιολόγηση από την τρόικα τον Μάιο. Αν η «Αθηνά» είναι οι αποφάσεις της ΕΕ, η «χείρα» είναι οι αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου, που έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στον πολιτικό ορίζοντα, καθώς οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες έχουν γίνει αντιληπτές από τους δανειστές μας.

Διόρθωση πορείας...
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τρεις ημέρες που έμεινε στο Καστρί με πυρετό ο Γ. Παπανδρέου διάβαζε και ξαναδιάβαζε ένα κείμενο. Την έκθεση της τρόικας για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στα χαρτιά. Μια έκθεση που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα πως σε λίγους μήνες έγινε ό,τι δεν έχει γίνει για δεκαετίες. «Μπορεί η κυβέρνηση να το νομοθέτησε, αλλά δεν το έκανε», σημειώνουν στελέχη που έχουν γνώση των αιτιάσεων των ελεγκτών μας.
Οι αναφορές των εκπροσώπων των δανειστών προβλημάτισαν τον πρωθυπουργό. Τον «οδήγησαν» στα e-mail που είχε λάβει προ εβδομάδων και μηνών για τη δομή του κυβερνητικού σχήματος.
Αναλόγως των εξελίξεων, έχει στα χέρια του δύο λύσεις: αλλαγή της δομής με συγκρότηση -ίσως- κυβερνητικής επιτροπής ή δομικό ανασχηματισμό. Στο άμεσο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου πληθαίνουν οι συνομιλητές του που χαρακτηρίζουν «λάθος» το μεγάλο σχήμα του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Η χώρα χρειάζεται επιτελική κυβέρνηση», υποστηρίζουν, και προτείνουν σχήμα με 15 υπουργούς και άλλους τόσους -μάξιμουμ- υφυπουργούς.
Ο πρωθυπουργός είχε ποντάρει πολλά και στους γενικούς γραμματείς, αλλά το open.gov δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
«Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να εγκλωβιζόμαστε σε αυτά, όπως έκανε ο Καραμανλής», λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου, και δεν αποκλείουν αλλαγές και σε αυτό το επίπεδο. Αλλωστε, τα στελέχη που «τρέχουν» σε υπηρεσιακό επίπεδο τη δημόσια διοίκηση είναι οι πιο κρίσιμοι κρίκοι σε ένα κράτος που βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης.
Κρίσιμο τεστ...
Η μυστική έκθεση της τρόικας για τον βαθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι απογοητευτική. Τα επαγγέλματα δεν άνοιξαν, οι μετατάξεις δεν προχώρησαν, το κόστος των ΔΕΚΟ δεν έχει μειωθεί. Και οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους σε καμία περίπτωση δεν έχουν βελτιωθεί, ενώ η οικονομία λυγίζει κάτω από την πίεση της ύφεσης που «τραυματίζει» την κοινωνία, αυξάνοντας την ανεργία.
Ο Γ. Παπανδρέου είναι αντιμέτωπος με την ανάγκη να πάρει αποφάσεις σε τρεις τομείς: την ανάπτυξη, το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεκινώντας από το τελευταίο, οι περιφερειάρχες διαμαρτύρονται στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί ο «Καλλικράτης» είναι ακόμη στα χαρτιά. Και το Δημόσιο δεν δείχνει καμία διάθεση προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
Οσο για την ανάπτυξη, αυτή δεν φαίνεται ούτε με κιάλια. Και δεν γίνεται να φανεί όταν τα έργα έχουν παγώσει και οι τράπεζες αρνούνται πεισματικά να ρίξουν κεφάλαια στην αγορά. «Με αυτή την κυβέρνηση και αυτές τις επιδόσεις η αξιολόγηση του Μαΐου θα είναι θρίλερ», επισημαίνουν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως «δεν είναι σίγουρη η άμεση καταβολή της πέμπτης δόσης». Η χώρα, αν δεν επιταχυνθούν οι ρυθμοί παραγωγής έργου και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να μπει σε περιπέτειες.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου