Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΣΜΑΓΚΙ: Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΑ "ΓΟΝΑΤΙΖΕ" ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «θα γονάτιζε» την οικονομία της χώρας και θα προκαλούσε χρεοκοπία σε μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος, προειδοποίησε σήμερα ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».
«Η ελληνική οικονομία θα γονάτιζε με καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και τη διαφύλαξη του δημοκρατικού συστήματος», δήλωσε ο Λ. Μπίνι Σμάγκι στη συνέντευξή του.
«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας μια αναδιάρθρωση του χρέους θα επέφερε την χρεοκοπία ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που κατέχει κρατικά ομόλογα», πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εμμένει στο γεγονός ότι «για να επιστρέψει στην αγορά» η Ελλάδα «πρέπει οι επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη» και «αν η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχίζει να συζητείται, κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θα πάρει το ρίσκο να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού κράτους»
.
Την περασμένη Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους «δεν αποτελεί επιλογή». Το Σάββατο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων 'Ολι Ρεν είπε από την πλευρά του ότι η Επιτροπή συνεχίζει να αποκλείει την εκδοχή αυτή που αποτελεί εκ νέου αντικείμενο φημολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίνι Σμάγκι, η μόνη λύση για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, που ζήτησε με τη σειρά της την περασμένη εβδομάδα οικονομική βοήθεια, είναι «η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και η υιοθέτηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα».
Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα μιας εκ νέου αύξησης του επιτοκίου από την ΕΚΤ, μετά από αυτήν που αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Μπίνι Σμάγκι αναφέρει ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», πριν υπογραμμίσει ότι «τα πιο πρόσφατα δεδομένα και οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν να επιβεβαιώνουν το σενάριο μιας υποστηριζόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία μεταφέρεται επίσης στην ευρωζώνη»
ΠΗΓΗhttp://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/04/2011_387571

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα,

    δείτε ένα ενδιαφέρον γράφημα με την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από το πετρέλαιο και την σειρά εκδήλωσης της κρίσης στις χώρες αυτής. Θα το βρείτε ενδιαφέρον νομίζω

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_4941.html#axzz1JdNkuz00

    ΑπάντησηΔιαγραφή