Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ

Δεν ξέρω αν το χρέος της χώρας είναι ή δεν είναι βιώσιμο· αυτό που σίγουρα δεν είναι βιώσιμο πλέον είναι η ψυχολογία μας. Υπάρχει διάχυτη απαισιοδοξία παντού, καθώς τα μηνύματα είναι αρνητικά, όπως άλλωστε και οι αριθμοί. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει κάποιον που να είναι αισιόδοξος, να πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε καλά, πως οι θυσίες πιάνουν τόπο και πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Αυτή η διάχυτη απαισιοδοξία είναι το επακόλουθο της κούρασης που έχει προκαλέσει η συνεχής χωρίς αποτελέσματα εξαγγελία μέτρων. Το 2010 έγιναν δραματικές περικοπές για να πέσει το έλλειμμα στο 8,1%. Στη συνέχεια ο στόχος έγινε 9,5% και τελικά το έλλειμμα έφτασε στο κατώφλι του 11%! Αυτή η απόκλιση από την αρχική πρόβλεψη μεταφράζεται σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και για να έχετε μια τάξη μεγέθους, η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, μαζί με την οριζόντια περικοπή των επιδομάτων ήταν 1,1 δισ. Σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των ελλειμμάτων, που συνεχίζει να παράγει ο δημόσιος τομέας!

Η δημοσιονομική αυστηρότητα και οι περικοπές έκαναν μέχρι σήμερα μια τρύπα στο νερό. Η χώρα συνεχίζει να παράγει ανεξέλεγκτα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος αυξάνεται μήνα με το μήνα, η ανεργία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και τα μηνύματα από παντού λένε πως η αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι μονόδρομος. Καμία από τις ασθένειες της οικονομίας δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Τα προβλήματα που μας έφτασαν μέχρι εδώ συνεχίζουν να υπάρχουν και να προκαλούν παρενέργειες. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει αγκυλωμένη, χωρίς ανακλαστικά, με εσωτερικές αντιπαραθέσεις, άτολμη, περιμένοντας ίσως τον από μηχανής Θεό να μας σώσει! Ή θα μας σώσουν ή θα περιμένουμε τα χειρότερα.

«Η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα και μένει σ’ εμάς τους Έλληνες να τα λύσουμε», είχε πει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τις προάλλες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ναι, αλλά η Ελλάδα είναι και μέρος της Ευρώπης», του είχε αντιτείνει ο Κάρολος Παπούλιας. «Πολλές φορές αναζητούμε τον από μηχανής Θεό, που θα υποκαταστήσει τις δικές μας προσπάθειες. Η δουλειά πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, και επικουρικά μπορεί να έρθει και η βοήθεια», του απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΥΓ. Η τελευταία φήμη που κυκλοφόρησε αυτές της ημέρες και που είναι η πιο αστεία απ’ όλες τις προηγούμενες, λέει πως η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την απεργία των δημοσιογράφων προκειμένου να αναγγείλει αιφνιδιαστικά την χρεοκοπία της χώρας! Το χειρότερο είναι πως άκουσα να το λένε άνθρωποι της αγοράς, «ψυλλιασμένοι», που παρακολουθούν εξ επαγγέλματος τις εξελίξεις και ενημερώνονται από τον ξένο Τύπο. Δείγμα κι αυτό της τρομερής ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας που επικρατούν σήμερα.

ΠΗΓΗhttp://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=56&artid=95229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου