Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ


Λύση στην κρίση του χρέους υπάρχει. Πολιτική βούληση, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου του πολιτικού συστήματος υπάρχει; Προς το παρόν είναι πολύ αδύνατη. Τα κόμματα, αντί να έχουν ως πρώτιστο στόχο, πρώτη προτεραιότητα τη σωτηρία της χώρας, κοιτάζουν πώς θα επωφεληθούν και θα αυξήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά. Θεμιτό, αλλά διόλου πατριωτικό.

Το βαρύ πυροβολικό της λύσης είναι τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον ορυκτό πλούτο (τον μέχρι τώρα γνωστό), ο οποίος ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, θεωρητικά έχουμε βρει όλα τα λεφτά για να μηδενίσουμε το χρέος
.Στο πακέτο περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς και εκείνες που βρίσκονται εκτός. Επίσης, πολύ σοβαρά ποσά μπορούν να εισφέρουν οι συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων, η τιτλοποίηση των εσόδων από διόδια κ.λπ. Ισχυρό ρόλο καλείται να παίξει ο αναπτυξιακός πυλώνας. Εδώ, όμως, απαιτούνται συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, νοοτροπίες γραφειοκρατικές.
Στον τομέα αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ευρύτατων ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν τα πάντα. Αντί για αλλαγές, ίσως είναι προτιμότερο να ξεκινήσουν όλα από μηδενική βάση, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο, απλό, φιλικό και αποδοτικό πλαίσιο.
Τέλος, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα όσο η οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Αν παραμείνουμε στο σημερινό τέλμα, θα βρεθούμε στο επίπεδο των άλλων Βαλκανίων.
του Θανάση ΛυρτσογιάννηΠΗΓΗhttp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=110977177

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου