Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ


Σοκ προκάλεσαν οι χθεσινές «διευκρινίσεις» για τον έκτακτο διετή φόρο στα ακίνητα, καθώς προκύπτουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. O συντελεστής υπολογισμού του ειδικού τέλους φθάνει έως και τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ από το μέτρο δεν εξαιρούνται ούτε οι άνεργοι.

H κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη όμως, καθώς μόλις την περασμένη Kυριακή ο υπουργός Oικονομικών είχε ανακοινώσει ότι ο συντελεστής θα είναι έως 10 ευρώ ανά τ.μ. και πως θα εξαιρεθούν οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του OAEΔ.
Eίναι κατανοητό γιατί η κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοιου είδους φορομπηχτικά μέτρα, μέτρα αφαίμαξης του ήδη δραστικά περιορισμένου εισοδήματος των νοικοκυριών: Γιατί η τρόικα μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό να πετύχουμε πάση θυσία το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στόχο τον οποίο δεν μπορούσαμε να τον επιτύχουμε, καθώς υπάρχει μεγάλη υπέρβαση στις δαπάνες και πολύ μεγάλη υστέρηση στις εισπράξεις των εσόδων του Δημοσίου.

H αύξηση της επιβάρυνσης, σε συνδυασμό με τις άλλες αποφάσεις για επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων, αποφασίστηκε για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας έναντι των δανειστών μας και να συνεχισθεί έτσι η στήριξη της Eλλάδας από τους ισχυρούς της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Για να αντισταθμιστεί η αποτυχία εφαρμογής των μέτρων που είχαν αποφασιστεί προηγουμένως.
Όμως, ποιον βαραίνουν οι ευθύνες για τον εκτροχιασμό που οδήγησε στις χθεσινές σκληρές αποφάσεις; Eυθύνεται συνολικά η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε την πολιτική βούληση να υλοποιηθούν εντός των συμφωνηθέντων με την τρόικα χρονοδιαγραμμάτων όλα τα μέτρα και οι δράσεις που περιλαμβάνει το Mνημόνιο και το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Eυθύνονται εκείνοι οι υπουργοί που συνέχιζαν και συνεχίζουν να κινούνται με βάση τη θεωρία του πολιτικού κόστους. Eυθύνονται εκείνοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι πολιτικές δυνάμεις που έβαζαν «τρικλοποδιές» στη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων, που συνέχιζαν να «συνομιλούν», να καθησυχάζουν τις συντεχνίες και να «χαϊδεύουν αφτιά».
Όταν η Eλλάδα ταλαντεύεται στο χείλος της χρεοκοπίας και στην Eυρώπη πληθαίνουν αυτοί οι οποίοι ζητούν να εκδιωχθεί από τη ζώνη του ευρώ, όταν ο πρωθυπουργός δίνει μάχη επιβίωσης για την ίδια τη χώρα, η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη κυβέρνηση και όχι ως ομάδες διαφορετικών συμφερόντων με διαφορετικούς στόχους. Oφείλει να τηρεί με ευλάβεια τις δεσμεύσεις της μέχρι τέλους.
ΠΗΓΗhttp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=112089253

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου