Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Συνεντευξη ΡΟΥΜΠΙΝΙ

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010


Ρουμπινί: Αναπόφευκτη η "πτώχευση" της Ελλάδας...


Αναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος, μιλώντας στην «Καθημερινή», χαρακτηρίζει μη ρελαστική την πρόβλεψη για επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές σε 18 μήνες.
«Παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του», εκτίμησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί», συμπλήρωσε. «Ακόμη και αν...
η Ελλάδα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ εάν λάβει όλα τα δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει μείωση της παραγωγής και, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, το δημόσιο χρέος της θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 148% του ΑΕΠ, που για μένα δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί αναδιάρθρωση», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο Ρουμπινί εκτίμησε πως η εξυγίανση «θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση» και επανέλαβε ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη, διότι, όπως είπε, είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου