Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Γράφει ο Γ.Β.
Με την ευκαιρία των Αυτοδιοιητικών εκλογών , που έχουμε σε λίγες μέρες είναι νομίζω χρήσιμο να  επισημάνουμε κάποια πράγματα που θεωρούμε σημαντικά  στο νέο νόμο που ρυθμίζει τα της Τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δεν χωρεί καμία αμφιβολία , ότι ο νόμος αυτός φέρνει κάτι καινούριο στα Αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας. Και θα μπορούσαμε να μιλάμε για μιά σημαντική τομή,  αν δεν  επαναλαμβάνονταν ορισμένες πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου που δημιουργούν πολλές αμφιβολίες για την επιτυχία του.
Με τον νέο νόμο  οι περιφερειαρχες είναι σχεδόν ισάξιοι των υπουργών σε εξουσίες και αρμοδιότητες  Τα διοικητικά αυτά στελέχη δηλαδή, θα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την λειτουργία των γεωγραφικών διαμερισμάτων , των οποίων θα βρισκονται επικεφαλής.
Αυτό σημαίνει πως τα στελέχει αυτά , πρέπει να έχουν ιδιαίτερη συγκρότηση, γνώσεις και ικανότητα για να μπορούν να ανταποκριθούν  στις απαιτήσεις του ρόλου τους.
Τι βλέπουμε όμως ?Τα ίδια πρόσωπα με την ίδια αυστηρή κομματική πειθαρχία διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Πρόσωπα βουτηγμένα μέχρι το λαιμό στον κομματισμό και την πολιτική εξάρτηση  εμφανίζονται σαν σωτήρες  για να λύσουν τα πολλά και δύσκολα προβλήματα απανταχού της χώρας.
Φοβάμε πως πριν καλά-καλά ξεκινήσει αυτή η μεταρύθμιση  αρχίζει στο βάθος να διαφαίνεται η αποτυχία της και θα φταίνε τα κόμματα που δεν άφησαν τις τοπικές κοινωνίες να διαλέξουν ανθρώπους ικανούς , χωρίς ταμπέλες και κλισέ.
Ενας σημαντικός θεσμός δημιουργήθηκε και πριν προλάβει ν'ανθίσει, η λογική της κομματικοποίησης  τον έχει υπονομεύσει τάχιστα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους Δήμους.
Από την συνένωση προέκυψαν άλλοι μεγαλύτεροι που αντικειμενικά έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε στελεχιακό δυναμικό  Τα κόμματα όμως κι εδώ πρόλαβαν  να "φυτέψουν" τους δικούς τους ανθρώπους σαν διεκδικητές μη λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των νέων Αυτοδιοικητικών μονάδων , αλλά την κομματική σκοπιμότητα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα παράδοξα ,  οι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί προβάλλουν και προωθούν τους  ανθρώπους τους όχι διαφημίζοντας  τα προσόντα και τις ικανότητές τους , αλλά από το αν ανήκουν σε κόμμα που είναι υπερ ή κατά του μνημονίου.
Κι ύστερα λέμε τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου