Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Γράφει ο ΓΒ

Η πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού θεωρήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης και από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ σαν εκβιασμός προς το εκλογικό σώμα.
Ο  ΓΑΠ πράγματι είπε ή άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί πως θα πάει σε βουλευτικές εκλογές αν στις αυτό διοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ υποστεί ήττα.
Η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού μπορεί να θέτει διλήμματα στους πολίτες, μπορεί να είναι λάθος (που κατά την άποψή μου είναι), άστοχη ή ανεπίτρεπτη (με την έννοια ότι η χώρα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και το μόνο που δε χρειάζεται είναι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ' ότι θα λύσουν), αλλά ένα είναι βέβαιο πως μόνο εκβιασμός δεν είναι.
Εκβιαστής είναι αυτός που έχοντας ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του ή ένα στρατηγικό πλεονέκτημα επιδιώκει να επιβάλει αναγκαστικά στους άλλους τη βούλησή του.
Για να υπάρχει δηλαδή εκβιασμός χρειάζονται 3 πράγματα :
  1. Ισχυρό χαρτί
  2. Εξαναγκασμός
  3. Επιδιωκόμενο όφελος
Στη προκειμένη περίπτωση αν εξαιρέσουμε το όφελος( ενίσχυση της πολιτικής θέσης του ΓΑΠ και του ΠΑΣΟΚ) ποιο  από τα άλλα δύο έχει ο Πρωθυπουργός;
Μήπως είναι τα μέτρα που πήρε σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων χωρίς ουσιαστικά να θιγούν οι κατέχοντες;
Και πού υπάρχει ο εξαναγκασμός όταν μιλάμε για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία; Είναι οι Εκλογές εξαναγκασμός; Ας σοβαρευτούμε λίγο και κυρίως ας σοβαρευτούν εκείνοι που αναγνωρίζουν στον ΓΑΠ ότι έχει την ισχύ να εκβιάζει.
Φαίνεται ότι έχουμε ζαλιστεί και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται ή είμαστε τόσο χαλαροί και απονήρευτοι που δεν μας απασχολούν τα χάλια μας (και κυρίως αυτά που έρχονται) και συμπεριφερόμαστε όπως οι πολίτες της Πομπηίας που χόρευαν και τραγουδούσαν στις δεξιώσεις ενώ ο Βεζούβιος προειδοποιούσε πολλές μέρες πριν για την επικείμενη καταστροφή.
Ο ΓΑΠ ξέρει τι θα επακολουθήσει την επόμενη τριετία με την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και τα υπάρχοντα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Όταν στο τέλος της τετραετίας του το ΠΑΣΟΚ πάει σε εκλογές είναι ισχυρο το ενδεχόμενο να υποστεί ήττα στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς κατανάγκη να το αξίζει. Το τονίζω αυτό. Με την απόφασή του αυτή ο ΓΑΠ θέλει να προστατέψει μακροπρόθεσμα το κόμμα του βάζοντες και άλλους μνηστήρες στο παιχνίδι της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου