Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Γράφει ο Γ.Β.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής , αποφασίστηκε το πλαίσιο, για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού, που θα δίνει τη δυνατότητα σ'ένα κράτος -μέλος της Ευρωζώνης να χρεωκοπεί, χωρίς αυτό να επιφέρει κλυδωνισμούς στην σταθερότητα του ευρώ.
Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει από το 2013 τον ήδη υπάρχοντα έκτακτο, βάσει του οποίου δόθηκε βοήθεια στην Ελλάδα.
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική μορφή αυτής της απόφασης. οστόσο όμως από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως , κάθε μέλος-κράτος που θα εκτροχιάζεται απο την εκπλήρωση των προβλεπόμενων στόχων, θα ελέγχεται από τους Ευρωπαίους με αυστηρότητα. Ο έλεγχος αυτός θα φτάνει μέχρι την επέμβαση στην σύνταξη των προυπολογισμών του κράτους που εκτροχιάστηκαν τα δημοσιονομικά του μεγέθη, κατά συνέπεια και στην διαμόρφωση του είδους και του χαρακτήρα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του .
Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει, πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει με την λήξη του μνημονίου να πάρει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές , τότε θα μπει ανεπόφευκτα στη διδικασία αυτή της ελεγχόμενης πτώχευσης.
Το τι σημαίνει αυτό ,είναι ευδιάκριτο απο τώρα και δεν χρειάζονται βαρύγδουπες αναλύσεις.
Η χώρα θα χάσει σε μεγάλο βαθμό την εθνική της ανεξαρτησία και θα υφίσταται από τα άλλα κράτη- μέλη την μεταχείρηση μιας φτωχής νομαρχίας.
Και τότε το δίλημμα που θα μπει θα είναι υπαρκτό: Μένουμε στην Ευρωζώνη ή φεύγουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Ο κίνδυνος λοιπόν για την Ελλάδα είναι υπαρκτός και ολοφάνερος .Μην επικαλεστούμε ξανά άγνοια. Μας το είπαν και το ξέρουμε. Η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή ,σαν κρατική οντότητα κινδυνεύει άμεσα.
Τα πάντα θα παιχτούν μέχρι το 2013.Μέχρι τότε πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το έλειμμα, να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους ,να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας , να μειώσουμε τις δαπάνες του κράτους.Διαφορετικά..........
Τι λένε τα κόμματα γι'αυτά;
Εγκλωβισμένα σε μια αντιμνημονιακή ρητορική , δίνουν την εικόνα πως δεν καταλαβαίνουν τίποτε.
Εχω πολλές αμφιβολίες αν περνάει καθόλου από το μυαλό των πολιτικών μας, πως μετά την απώλεια της οικονομικής και πολιτικής μας αυτοτέλειας ,κινδυνεύουμε να χάσουμε και μεγάλο ποσοστό της εθνικής μας
ανεξαρτησίας .Και τότε ας είναι βέβαιοι όλοι, πως η χώρα θα κυβερνάται μόνιμα από κάθε λογής μνημόνια, απείρως χειρότερα απ'αυτό που ισχύει σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου