Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Της πολιτικής τα παραμύθια
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ | Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η χώρα βρίσκεται σε κρίση διαρκείας. Αντιμετωπίζει κρίση οικονομική, παραγωγική, πολιτική και μαζί κοινωνική.

Στο μέσον αυτής οδεύει προς τις κάλπες. Μεθαύριο διαλέγει περιφερειάρχες και δημάρχους και μαζί τοποθετείται συνολικότερα.

Η κυβέρνηση συναρτά από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών την πορεία της.

O κ. Πρωθυπουργός έχει πει ότι αν το αποτέλεσμα είναι αποδοκιμαστικό, αν αισθανθεί ότι δεν έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού, αν δηλώνει καταδίκη και μαρτυρά απώλεια της εμπιστοσύνης, τότε δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, προκειμένου να αξιολογηθεί και να κριθεί ευθέως το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Το κακό είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και οι περιφερειακές εκλογές έχουν λάβει τόσο κρίσιμο χαρακτήρα, η πολιτική συζήτηση παραμένει επιφανειακή.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι περισσότερες των πολιτικών δυνάμεων λένε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αποφεύγουν να τοποθετηθούν, δεν αναλαμβάνουν την παραμικρή δέσμευση και εξαντλούνται σε εύκολες ρητορείες ή σε σενάρια πολιτικής επιβίωσης κομμάτων και προσώπων.

Η κυβέρνηση η ίδια αποφεύγει σε πολλές περιπτώσεις να πει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν διατυπώνει ευθέως τις απόψεις της. Ακόμη και τώρα στρογγυλεύει και καλύπτει το βάρος, την ένταση και τη διάρκεια της προσπάθειας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της, που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, ομιλεί σαν να ζει σε άλλον κόσμο. Επικρίνει την τρέχουσα προσπάθεια, κατακεραυνώνει το μνημόνιο και τις προβλέψεις του, αλλά δεν δεσμεύεται για τίποτε, τη λύση του προβλήματος δεν περιγράφει, τα μέτρα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και των χρεών αποφεύγει να αναφέρει. Και το χειρότερο, καλλιεργεί φρούδες ελπίδες ότι δήθεν μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα σε 18 μήνες!

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ επίσης δείχνει να έχασε την μπάλα. Επαιξε στην αρχή με τις εντυπώσεις και μετά χάθηκε στα δικά του πολιτικά ελλείμματα. Τώρα παζαρεύει εδώ και εκεί, χωρίς και αυτός να περιγράφει τη λύση του προβλήματος.

Η κυρία Παπαρήγα λέει και αυτή τα δικά της. Κατακεραυνώνει το σύστημα, τον σοσιαλισμό, υπόσχεται, αλλά τις λεπτομέρειες της δικής της λύσης αποφεύγει να περιγράψει. Για παράδειγμα, δεν εξηγεί πώς θα φύγουμε από την Ευρώπη και από το ευρώ, ούτε μπαίνει στον κόπο να πει τι αυτό σημαίνει.

Ανάλογες κουβέντες επικριτικές ένα σωρό λέει και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ούτε αυτός δεσμεύεται πραγματικά. Και ο Αλέκος Αλαβάνος, που είναι λεπτομερειακός στην περιγραφή, πάλι τη λύση δεν την ορίζει.

Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα σε μια εποχή κρίσιμη προστατεύεται και δεν δεσμεύεται. Προτιμά τα παραμύθια. Είναι αυτό ίσως το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας, πιο μεγάλο και από το έλλειμμα και το χρέος.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=365135&ct=6&dt=05/11/2010#ixzz14WLXyioo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου