Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

TO ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Γράφει ο Γ.Β.
Χθες έγιναν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές. Την επόμενη κυριακή  θα ολοκληρωθούν με τον δεύτερο γύρο. Οπως αναμενόνταν, όλα τα πολιτικά κόμματα εσπευσαν να κάνουν δηλώσεις με τους αρχηγούς , οι οποίοι ερμήνευσαν το αποτέλεσμα, κατά πως ο καθένας απ'αυτούς , "διάβασε" το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Οπως αναμενόνταν ,όλοι δήλωσαν αρκετά ευχαριστημένοι , πλην ίσως ενός ,που όμως φάνηκε να χαίρεται κι αυτός , μιας και θεώρησε το εκλογικό αποτέλεσμα σαν χτύπημα ενάντια στον δικομματισμό.
Καθένα από τα κόμματα οικειοποιήθηκε και πρόβαλλε προς τα έξω, όποιο στοιχείο απο την εκλογική διαδικασία ήταν προς το συμφέρον του.
Το ένα πρόβαλλε το γεγονός , ότι βγήκε πρώτο κόμμα, το άλλο επειδή τα ποσοστά του πλησίασαν το πρώτο κόμμα, κάποιο τρίτο διότι εκτίμησε πως τα  εκλογικά του ποσοστά παρέμειναν σταθερά κ.λ.π., κ.λ.π.
Οι εκλογές αυτές όμως-για να θυμηθούμε-δεν ήταν βουλευτικές .Ο σκοπός τους ήταν για να επιλέξουν οι πολίτες  τα καλύτερα στελέχη για την τοπική αυτοδιοίκηση {περιφεριάρχες και δημάρχους}, οι οποίοι με τα νέα δεδομένα που έφερε ο Καλλικράτης θα δουλέψουν για το καλό του τόπου, της κοινωνίας και των πολιτών.
Χθες αυτό δεν έγινε. Τα κόμματα δεν άφησαν τους πολίτες να εκλέξουν όσους πίστευαν ότι είναι άξιοι για τον σκοπό αυτό.Γιατί καλοί και άξιοι για τον τόπο , υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Αξιοι όμως για τα κόμματα , είναι μόνο οι ευνοούμενοί τους και οι έχοντες πλήρη εξάρτηση απο αυτά .
Τα κόμματα θέλουν οι πολίτες να προτιμούν τους εκλεκτούς τους  , όσους δεν αντιδρούν στα κελεύσματά τους και όσους εντάσονταισε κομματικούς μηχανισμούς που πνίγουν τα πάντα και βλέπουν σαν καλό μόνο ότι εξυπηρετεί το κομματικό συμφέρον.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις , προσπάθησαν χθες να ψελίσουν  το μήνυμα που έστειλε ο λαός με την ψήφο του στις κάλπες.. Και κατά πως συνέφερε την κάθε μία ,έδωσε και τη δική της ερμηνεία.
Έστειλε λοιπόν ο λαός χθες μήνυμα με την ψήφο του ; Και ποιό είναι αυτό;
Προσωπικά νομίζω πως  έστειλε: Ενα μήνυμα αδύναμο και ταυτόχρονα απογοητευτικό.
Οι χθεσινές εκλογές έγιναν για να εκλέξουν οι πολίτες   ικανά στελέχη για την τοπική αυτοδιοίκηση όλων των  βαθμίδων.
Στην πραγματικότητα βέβαια , όλοι ξέρουμε πως δεν έγινε αυτό. Γιατί σταδιακά οι εκλογές εξελίχτηκαν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της υπάρχουσας πολιτικής τάξης να διατηρήσει τα κεκτημένα.
Καμιά σημασία δεν έχει το λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω ποσοστό.Το κέρδος ή η χασούρα ενός κόμματος είναι προπέτασμα καπνού. Ετσι για να ασχολούνται τα ΜΜΕ. Το σκηνικό έχει σημασία . Κι αυτό στήθηκε πανέξυπνα.
Το νόημα των εκλογών αλλοιώθηκε τελείωςκαι τα κόμματα επιδόθηκαν σε μια τεράστια προσπάθεια να σύρουν τους πολίτες , ώστε να προσέλθουν στις κάλπες  με όρους ποδοσφαιρικούς. Να ψηφίσουν δηλαδή σαν φανατικοί φίλαθλοι.Κι αυτό μπόρεσαν και το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό.
Άκουσαν οι Έλληνες πολίτες από κανέναν για τα προβλήματα του τόπου; Για τις δυσκολίες της τοπικής Αυτοδιοίκησης; Όχι βέβαια.
Οι πολίτες διαχωρίστηκαν κάθετα απ'τα κόμματα σε φιλομνημονιακούς και αντιμνημονιακούς με μοναδικό στόχο το μάντρωμά τους{το λένε συσπείρωση}.Κυρίαρχη επιδίωξη: Να διατηρηθεί αλώβητη η ένοχη για πολλά κακά , υπάρχουσα πολιτική τάξη.Τα κατάφεραν ; Μαλλον.
Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον μήνυμα, που βγήκε απ'τις κάλπες.Εκτος και αν το 50%των πολιτών που δεν ψήφισαν , έχουν διαφορετική γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου