Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η "ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ"

Γράφει ο Γ.Β.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης με ανακοινώσεις τους ανέφεραν πως θα αναπροσαρμόσουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου των 110 δις που έλαβε η Ελλάδα , στα πρότυπα της Ιρλανδίας.Δηλαδή 11 χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου και τετραετής περίοδος χάριτος{ χωρίς πληρωμή τόκων}
Πολλοί δημοσιογράφοι στην πατρίδα μας, υποδέχτηκαν την είδηση αυτή , σχεδόν με πανηγυρισμούς ,δημιουργώντας ένα κλίμα αδικαιολόγητης ευφορίας, που σηματοδοτούσε σχεδόν το τέλος των προβλημάτων της χώρας και την αρχή της επιστροφής στις παλιές καλές εποχές.
Η είδηση ασφαλώς και είναι ευχάριστη.Αν τελικά γίνει αυτή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής{που φαίνεται πως θα γίνει}ασφαλώς και απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας απ'τη χώρα και της δίνει την δυνατότητα πιο γρήγορης και πιο ρεαλιστικής εξόδου στις διεθνείς αγορές.
Όλα αυτά όμως δεν πρέπει ν'αποτελέσουν ευκαιρία για επικίνδυνα πισωγυρίσματα. Δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι για χαλάρωση και επιστροφή στην αδιαφορία.Δεν πρέπει να ανασταλεί ή να επιβραδυνθεί το πρόγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και να καταργηθούν οι διάφορες αγκυλώσεις στην οικονομία μας που το πολιτικό σύστημα τις αντιμετώπισε μέχρι σήμερα με ατολμία αν δεν ευνοούσε την ανάπτυξή τους.
Οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο δεν πρέπει να επιβραδυνθούν , αλλά είναι ανάγκη να γίνουν πιο γρήγορα. Γιατί αν η επιμήκυνση  της αποπληρωμής του δανείου δίνει την δυνατότητα στη χώρα να αποφύγει την οικονομική χρεοκοπία, άλλοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, δίνουν ήδη την εικόνα της καθολικής χρεοκοπίας.Την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε παρακμή και υπανάπτυξη.
Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει την κατάσταση που βρίσκονται τα πανεπιστήμιά μας , τον τρόπο αποκομιδής των σκουπιδιών και την εν γένει διαχείρισή τους, την ανομία που βασιλεύει παντού , την έκταση και το βάθος της φοροδιαφυγής,την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του δημοσίου, τις σπατάλες στις ΔΕΚΟ και ένα σωρό άλλους τομείς.
Καμία ανάσα λοιπόν δεν πήραμε. Απλά μας δόθηκε λίγος χρόνος παραπάνω για να κάνουμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνε ιεδώ και πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου