Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΑΡΣΙΑ Ή ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ;

Γράφει ο Γ.Β.
Φαίνεται πως σ'αυτό τον τόπο, τίποτα δεν έχει μείνει , που να μην έχει διαβρωθεί απ'την νοοτροπία της παρακμής,του ετσιθελισμού ,της ανομίας και της αδιαφάνειας.
Κάθε παράγοντας του Δημόσιου βίου με την πιο μεγάλη ευκολία στήνει το δικό του "μαγαζί" και εκεί κάνει ό,τι θέλει ,χωρίς να αισθάνεται την υποχρέωση να δίνει λογαριασμό σε κανένα.
Το κωμικοτραγικό είναι , πως ούτε περνά από το μυαλό αυτών των παραγόντων, πως τα έξοδα του "μαγαζιού" πληρώνονται όλα με τον ιδρώτα του απλού Έλληνα φορολογούμενου.
Το Υπουργείο Παιδείας με μία σειρά εγγράφων προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έχει ζητήσει τους τελευταίους μήνες αναλυτικά στοιχεία για μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων είναι και στοιχεία που αφορούν συγγενείς διδασκόντων{παιδιά}. Διδασκόντων οι οποίοι κατέλαβαν θέσεις εκπαιδευτικού, τεχνικού ή διοικητικού προσωπικού στην ίδια ή άλλη σχολή, από αυτή που υπηρετούν οι γονείς τους κατά την διάρκεια των τελευταίων 15 ετών.
Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ,ότι έντεκα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν απάντησαν στο υπουργείο, επικαλούμενα διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όπως είναι γνωστό, έχουν διοικητική αυτονομία και ακαδημαϊκές ελευθερίες Βρίσκονται όμως μέσα στην Ελλάδα και ισχύουν και γι'αυτά οι Ελληνικοί νόμοι. Οι δαπάνες τους πληρώνονται από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών , οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα χρήματά τους.
Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της παρεμπόδισης της πραγματοποίησης στοιχειωδών κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας; Και επί τέλους από που αντλούν την εξουσία αυτής της άρνησης; Ποιό είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της αντίδρασης;
Έχουμε κάθε πρόθεση να είμαστε καλόπιστοι , αλλά πώς μπορεί κανείς να μην προβληματιστεί σοβαρά ,όταν οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν πρόσφατα, ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο που πάει να νομοθετήσει το υπουργείο παιδείας αναφορικά με τα πανεπιστήμια.
Οι πρυτάνεις δηλαδή εφαρμόζουν μόνο τους νόμους που τους αρέσουν; Κι από πότε η εφαρμογή των νόμων εξαρτάται από τη θέληση εκείνων στους οποίους απευθύνεται;
Αυτά διδάσκουν οι πανεπιστημιακοί στους φοιτητές; Εκτός από τα εξειδικευμένα θέματα των γνωστικών τους αντικειμένων, τους συμβουλεύουν να αποδέχονται και να υπακούουν μόνο σε όσους νόμους τους είναι αρεστοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου