Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα, στις ΔΕΚΟ και στα φορολογικά ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια. Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκε από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου ο βουλευτής Πρεβέζης του κόμματος Ευάγγελος Παπαχρήστος, ο οποίος ψήφισε «όχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Οι τόνοι είχαν ανέβει με την έναρξη της συνεδρίασης και με αφορμή τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο.
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι σήμερα δεν χρειάζονται τους εύκολους εργατοπατέρες. Θέλουν κανόνες και αυτό διασφαλίζει το νομοσχέδιο». Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη κάνοντας παράλληλα τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Υπογράμμισε δε, ότι γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον κι όχι το πολιτικό κόστος.
Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση, επανέλαβε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 24 δισ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι θα επαναφέρει τη ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο ενώ ξεκαθάρισε ότι θα δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο τη λίστα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου.
Κατσέλη: «Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις»
Των ρυθμίσεων επί των εργασιακών ζητημάτων υπεραμύνθηκε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. «Δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, αντιθέτως αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις» επανέλαβε.
«Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη, ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι νομιμοποιητική βάση για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο ήταν το εθνικό συμφέρον να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε, όπως είπε, να δανειστούμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς.
Τσίπρας: Ο πιο αντεργατικός νόμος που έχει έρθει στο κοινοβούλιο
Ως τον πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό νόμο που έχει έρθει ποτέ στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο για εργασιακά και ΔΕΚΟ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και καλώντας του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πράξουν κατά συνείδηση.
«Ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας;», ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει», καθώς, όπως είπε, με το Μνημόνιο Νούμερο 3 έρχονται «νέα απαράδεκτα μέτρα».
Παπαρήγα: «Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος»
Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων ζήτησε το ΚΚΕ. «Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί. Τέτοιου είδους μέτρα, «στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα, που δεν θα πάει όμως στους μισθούς, στις συντάξεις, για την παιδεία, ή την υγεία, αλλά στους επιχειρηματίες για να ξαναμπούν στον κύκλο της κερδοφορίας» υποστήριξε.
Καρατζαφέρης: «Αν δεν μπορείτε... να φύγετε»
Καρατζαφέρης: «Αν δεν μπορείτε... να φύγετε»
Προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. «Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας».
Σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές
«Δεν είναι δυνατόν από το 1974 να έχουν ψηφιστεί 18 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόνο σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει ψηφίσει επτά νομοσχέδια με αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Σε δύο μέρες η Κυβέρνηση καταστρέφει τη ζωή της εργατικής τάξης και των εργαζομένων» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «κυνικό πραξικόπημα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φώτης Κουβέλης που μίλησε για φίμωση των βουλευτών.
Κριτική άσκησε και η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα. «Δεν μπορεί να μιλά ο «δοτός» του ΔΝΤ στη Βουλή και να μην μπορούν να μιλάνε οι βουλευτές» τόνισε επισημαίνοντας ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές πρέπει να ορίσουν εκπρόσωπο καθώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν όλοι. Η κα Σακοράφα συνέχισε λέγοντας πως αρνείται να σφραγίσει φιρμάνια ΔΝΤ και πως αρνείται να συμπράξει στην μετατροπή της Βουλής σε κατοχική. Όπως έκανε γνωστό σε έντονο ύφος, θα αποχωρήσει από τη διαδικασία κι αν ήταν στη διαδικασία δεν θα ψήφιζε.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ TVXS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου