Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ


Ο πόλεμος των «τριών»

Γιώργος Ρωμαίος | Αθήνα - Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Ενας νέος «Παγκόσμιος Πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη, με απρόβλεπτες, ακόμη, συνέπειες. Πρωταγωνιστές οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γερμανία. Κύριο όπλο το νόμισμα και βασικό πεδίο ανταγωνισμού οι αγορές. Αφετηρία αυτού του πολέμου η περίφημη Παγκοσμιοποίηση και η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου. Η μόνη κερδισμένη είναι η Κίνα, η οποία σε χρόνο ρεκόρ διέψευσε τις προσδοκίες των βιομηχανικά και τεχνολογικά αναπτυγμένων κρατών ότι θα περιορίζονταν στην παραγωγή... εσωρούχων! Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε και το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο και τις πρώτες εκατό παραγγελίες. Με συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 2,6 τρισ. δολαρίων η «κομμουνιστικοκαπιταλιστική» Κίνα αναδείχθηκε σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη και με το υποτιμημένο νόμισμά της έχει «απλωθεί» στα πέρατα του κόσμου.

Η άλλοτε παγκόσμια υπερδύναμη Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγάλη χαμένη. Είναι τόσο «ασθενής» η οικονομία της ώστε ο Ομπάμα έφθασε να «παραπονεθεί» στον Γ. Παπανδρέου, στη Λισαβόνα, ότι το «πρόβλημα της Ελλάδος επηρεάζει την πορεία των ΗΠΑ»! Αν είναι δυνατόν! Ο ηγέτης, που τόσο πολλά όνειρα ενέπνευσε η εκλογή του, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τυπώνει συνέχεια πληθωριστικά δολάρια, αλλά η οικονομία της Αμερικής μένει στάσιμη, υποθηκευμένη στα δάνεια της Κίνας!

Ο «τρίτος παίκτης» στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών. Είναι η Γερμανία. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που βγήκε κερδισμένη από την παγκοσμιοποίηση και το ευρώ. Αφού επέβαλε στον λαό της αυστηρή λιτότητα και εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των χωρών του ευρώ να την ανταγωνιστούν με υποτίμηση του νομίσματός τους και την κατάργηση των τελωνιακών δασμών, κατέκλυσε με τα προϊόντα της την ευρωζώνη προτού αρχίσει η «εισβολή» της Κίνας.

Με έλλειμμα μόνο 3% και ρυθμό ανάπτυξης που πλησιάζει το 4% η σημερινή Γερμανία διεκδικεί την πρωτιά στις εξαγωγές. Τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της έφθασαν 86,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,5% σε σχέση με πέρυσι, και ανέβασαν το εμπορικό πλεόνασμα σε 16,8 δισ. ευρώ. Με τη βεβαιότητα της συνεχούς ανοδικής ανάπτυξης η Γερμανία αναζητεί αγορές εκτός Ευρώπης, η οποία βυθίζεται σε ύφεση. Και οι νέες αγορές είναι στην Ασία και ο δρόμος οδηγεί σε «σύμπλευση» με την Κίνα. Διεκδικεί, ακόμη, κύριο ρόλο και στην πολιτική σκακιέρα. Διεκδικεί τον ρόλο που ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία τον έχασε για τους λόγους που είχαμε παραθέσει την προηγούμενη Κυριακή.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο των «20», στη Σεούλ της Κορέας, οδηγούν στην εκτίμηση ότι χαράσσονται νέες διαχωριστικές γραμμές στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες με ελλείμματα και σε χώρες που κερδίζουν από τα ελλείμματα των πρώτων. Ο Ομπάμα εκλιπαρούσε τους ομοτράπεζούς του να καθιερωθεί όριο 4% και στα ελλείμματα και στα πλεονάσματα, για να υπάρχει δίκαιη ισορροπία και να αποφευχθεί ο νομισματικός πόλεμος. Εντονη η αντίδραση της κυρίας Μέρκελ, η οποία θυμήθηκε τα νιάτα της στην Ανατολική Γερμανία. Χαρακτήρισε «σταλινική» την πρόταση του αμερικανού προέδρου! Βρήκε και «συμμάχους» την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Αυτή την πολιτική επιχειρεί να επιβάλει η κυρία Μέρκελ και στην ευρωζώνη. Πολιτική των αριθμών-δεικτών μόνο ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα και «παιχνίδι» με το ευρώ ώστε να διατηρήσει την εξαγωγική της πρωτοπορία. Αρκεί μια δήλωσή της ή μια πρότασή της για να ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ισοτιμία του ευρώ. Και δεν πρόκειται να ακούσει τη συμβουλή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Ρασμούσεν ότι «πρέπει να μάθει μερικές φορές να κλείνει το στόμα της»...

Στη δίνη αυτού του πολέμου έχει εγκλωβιστεί η χώρα μας.

gromaios@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου