Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΟΤΑΝ Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Οταν η Μέρκελ απείλησε να φύγει από το ευρώ

«Εάν το ευρώ πάει να γίνει κλαµπ αυτού του είδους τότε, ίσως, η Γερµανία θα πρέπει να το εγκαταλείψει». Αυτό είπε, σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες, η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απευθυνόµενη στον έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκειατου δείπνου των ηγετών των χωρών - µελών της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Οκτωβρίου. 

Ηιστοσελίδατηςβρετανικής εφηµερίδας «Guardian», που αναφέρει το γεγονός, υπογραµµίζει ότι αυτή ήταν η πρώτη φοράπου η γερµανίδα καγκελάριος απείλησε να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό κοινό νόµισµα σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθειά της να καθιερώσει νέο καθεστώς για αυτό. 

Σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες που επικαλείται ηεφηµερίδα, η κ. Μέρκελ επιχειρηµατολογούσε υπέρ της θέσης της να αναθεωρηθεί η συµφωνία της Λισαβώνας και να υπάρχει ένας νέος πολύ πιο αυστηρός τρόπος αντιµετώπισης των χωρών που αντιµετωπίζουν κρίση δανεισµού, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ή απειλούνται, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η κ. Μέρκελ επίσης ζήτησε οι χώρες αυτές να χάσουν ακόµα και το δικαίωµα ψήφου στα ευρωπαϊκά συµβούλια. Τότε ήταν που οΠαπανδρέου _ λέει η εφηµερίδα _ ενώπιον των υπόλοιπων 26 ηγετών της Ε.Ε., των προέδρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε τις προτάσεις της κ. Μέρκελ «αντιδηµοκρατικές», προκαλώντας το σχόλιο της καγκελαρίου. 

Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιµπερτ, αναφερόµενος στο δηµοσίευµα της «Guardian», δήλωσε ότι «η απειλή δεν έχει βάση. 

Η καγκελάριος βλέπει το ευρώ ως το κεντρικό ευρωπαϊκό νόµισµα, θέλει να το εξασφαλίσει και να το υπερασπιστεί και σε καµία περίπτωση δεν σκέφτεται να το εγκαταλείψει
ΤΑ ΝΕΑ 4-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου