Γράφει ο Γ.Β.
Προχθές το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και δηλώθηκαν στην εφορία.Είναι τα στοιχεία που μας δείχνουν με ακρίβεια και κατά τρόπο αποκαλυπτικό πόσοι, ποιοι και πόσα πλήρωσαν οι Έλληνες στο κράτος συμμετέχοντας στις λειτουργικές ανάγκες του.
Από τους πίνακες προκύπτει ότι στο συνολικό φόρο εισοδήματος οι διάφορες κοινωνικές ομάδες συμμετείχαν ως εξής:
1)Μισθωτοί και Συνταξιούχοι 52,59%
2)Νομικά πρόσωπα 30,79%
3)Εισοδηματίες,Εμποροβιοτέχνες,Ελ.Επαγγελματίες και Αγρότες 16,62%
Το μέσο δηλωθέν εισόδημα κατά κατηγορία σε ευρώ έχει ως εξής:
1)Μισθωτοί 19234
2)Συνταξιούχοι 15885
3)Ελεύθεροι Επαγγελματίες(1) 29569
ΣΗΜ(1):Περιλαμβάνει και εισοδήματα από άλλες πηγές.
Τα εισοδήματα από την κύρια δραστηριότητα ανέρχονται σε: 10500
4)Εμποροβιοτέχνες 21286
5)Εισοδηματίες 6370
6)Αγρότες 11429
Εισοδήματα κάτω από 10.000 ΕΥΡΩ δήλωσαν οι παρακάτω ομάδες:
1)Μισθωτοί και συνταξιούχοι 1.646.834
2)Αγρότες 1.000.000
3)Ελεύθεροι Επαγγελματίες 289.213
4)Έμποροι και Βιοτέχνες 380.000
5)Εισοδηματίες 1.427.349
Σύνολο 4.743.396
Υπέβαλαν δήλωση φόρου εισοδήματος 8.342.160
Οι δημοσίευση των στοιχείων ενώ αποτελεί μείζον πολιτικό και οικονομικό γεγονός, σχεδόν πέρασε απαρατήρητο από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. Το γιατί έγινε αυτό, δέχεται πολλές ερμηνείες που δεν είναι του παρόντος.
Από τους πίνακες φαίνεται πως το μεγαλύτερο βάρος των δημοσίων εσόδων των φέρουν οι Μισθωτοί και Συνταξιούχοι, που εμφανίζονται να είναι από τους πιο πλούσιους Έλληνες.
Από το σύνολο όσων υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, το 56,36% ήτοι 4.743.396, δεν πλήρωσαν ούτε ένα ΕΥΡΩ φόρο, γιατί δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Μεταξύ αυτών που δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο ήταν και 289.213 οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες(Γιατροί,Δικηγόροι,Υδραυλικοί, Ηλεκτρολόγοι κ.λ.π.), 380.000 Έμποροι και Βιοτέχνες και 1.427.349 Εισοδηματίες.
Είναι προφανές πως μεταξύ των Επαγγελματιών που δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 βρίσκονται και όσοι αντιδρούν σήμερα με άγρια σφοδρότητα στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η εικόνα που δείχνει η Ελλάδα, σήμερα ως προς την κατανομή των φορολογικών βαρών είναι άνιση,άδικη και απαράδεκτη.
Υπάρχει μια κατηγορία πολιτών(Μισθωτοί) που συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες της στα δημόσια βάρη και μια άλλη(Ελεύθεροι Επαγγελματίες κ.λ.π.) που δεν συνεισφέρει τίποτα.Απλά κοροϊδεύει.Και κοροϊδεύει χωρίς ντροπή, χωρίς τσίπα, χωρίς ίχνος πατριωτισμού βγάζοντας την γλώσσα της έξω σε αυτούς που προσφέρουν στο ταμείο του κράτους.
Και επειδή γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, είναι η ίδια κατηγορία(των φοροφυγάδων) που φωνάζει υποκριτικά πως για την κρίση φταίνε οι άλλοι που τα "έφαγαν" (συντασσόμενη με όσους δίκαια φωνάζουν), ενώ οι ίδιοι έφαγαν τα περισσότερα και συνεχίζουν να τρώνε.
Είναι αυτοί που για δεκαετίες μένουν στο απυρόβλητο των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών, ελεύθεροι να εισπράττουν ανεξέλεγκτα τα χρήματα των πολιτών και να τους εκμεταλλεύονται ασύστολα χτίζοντας βίλες, αποκτώντας ακίνητα και ολόκληρες περιουσίες, χωρίς να προσφέρουν τίποτα ή ελάχιστα στα δημόσια βάρη.
Και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα μου πείτε, τι έκαναν;Πώς το επέτρεπαν αυτό;Γιατί χώρισαν τους πολίτες σε δύο κατηγορίες;
Οι κυβερνήσεις δυστυχώς στην Ελλάδα, μπορεί να εκλέγονται από το λαό, αλλά δεν ανήκουν σ'αυτόν.Στην πραγματικότητα ανήκουν σε αυτούς που τόσα χρόνια ζουν μια ζωή πλούσια και άνετη σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.
Ένα μεγάλο μέρος του αλόγιστου δανεισμού που έκαναν οι κυβερνήσεις, διοχετεύονταν στην κοινωνία με διάφορους τρόπους .Οι πολίτες με τη σειρά τους πλήρωναν πανάκριβα τα αγαθά και τις υπηρεσίες των φοροδιαφευγόντων ομάδων.Και αντί ένα σημαντικό κομμάτι του δανεισμού να επιστρέφει στο κράτος με τη μορφή φόρων, γίνονταν βίλες και κότερα.Αυτή είναι η αλήθεια. Δυστυχώς.
Δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που αντιτίθεται στον ιδιωτικό πλουτισμό.Το αντίθετο μάλιστα.Πιστεύω πως η ικανότητα,η γνώση, ο κόπος και η εργατικότητα πρέπει να αμείβονται. Είμαι όμως βαθιά προσηλωμένος στην δημοκρατική επιταγή που λέει ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές του.Διαφορετικά δεν υπάρχει Δημοκρατία.Ούτε κράτος δικαίου φυσικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου