Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΚΟ

ΕN μέσω πολιτικής έντασης ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή κατά πλειοψηφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες επί της αρχής –μετά απόονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΚΚΕ– το πολυνομοσχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις νέες εργασιακές σχέσεις. Μετά τα μεσάνυχτα επρόκειτο να διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες επί των άρθρων. Υπενθυμίζεται πως η Ν.Δ., που καταψήφισε επί της αρχής, υπερψήφισε δέκα από τα 18 άρθρα, μεταξύ των οποίων και εκείνο για τις μισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ.
Η κυβέρνηση δέχτηκε χθες τα πυρά των αρχηγών των μικρών κομμάτων. Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε πως η χώρα βρίσκεται στις παραμονές μιας αναγνωρισμένης χρεοκοπίας και προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, ότι ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγει πιο δυνατό και ο λαός θα γίνει συντρίμμια. Επιπλέον, έκανε λόγο για επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες Νταχάου στις εργασιακές σχέσεις.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος την προέτρεψε ν'Α αλλάξει πολιτική και ότι, αν δεν μπορεί να φύγει, προσθέτοντας πως η απογοήτευση και η θλίψη του κόσμου μετατρέπεται σε οργή και ότι η πολιτική της αποτελεί το μνημόσυνο της πατρίδας.
«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως «είναικυβέρνηση μεταφραστών του μνημονίου». Eκανε ακόμη λόγο για νομοσχέδιο «ντροπή» για τη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκτελεί αβίαστα ό,τι ζητηθεί από την τρόικα και πως διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις την ίδια στιγμή που θεσμοθετείται η εργασιακή ζούγκλα.
Για «αποσάρθρωση των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση ότι στα λόγια επιθυμεί τη συναίνεση, αλλά στην πράξη αρνείται την εθνική συνεννόηση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνουεπανέλαβε ότι η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης ήταν μια συνειδητή επιλογή, από τη στιγμή που η χώρα μας βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επιτέθηκε στους συνδικαλιστές λέγοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται εύκολους εργατοπατέρες, αλλά θέλουν κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζει το νομοσχέδιο». Για «ανακρίβειες, αντιφάσεις και κινδυνολογία» κατηγόρησε την αντιπολίτευση η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας πως με τη ρύθμιση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: EXPRESS.GR
Λ. Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου