Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και έληξε έτσι άδοξα η σεμνή τελετή της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σε σειρά συναντήσεων που ο κ. Παπανδρέου είχε με τους αρχηγούς της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία επί των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά και αμέσως μετά ο κ. Α. Σαμαράς επέστρεψε στη Ρηγίλλης για να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην πολιτική της κυβέρνησης που «οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα».
«Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ενώ πριν τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, έφερε στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο, «που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια πολίτες», δίνοντας μάλιστα στη ΝΔ μόλις 11 λεπτά για να μιλήσει στη Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να επισημάνει πως αν το ΠΑΣΟΚ ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση θα είχε παραλύσει η χώρα. «Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί», είπε. «Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης. Δεν είπαμε όχι σε όλα. Ψηφίσαμε, μέσα σε ένα χρόνο, 33 νομοσχέδια της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και χωρίς καμιά συμφωνία συναίνεσης. Έτσι και σήμερα, ψηφίζουμε κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική. Όμως, εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε»
Από την πλευρά της η γ. γ. του ΚΚΕ είπε ότι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ και όχι το πολυνομοσχέδιο. Μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η κ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δώσει καμιά συναίνεση και για τίποτε, προσθέτοντας: «Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό: «Ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας».
«Ως ΛΑΟΣ», πρόσθεσε, «δείξαμε σοβαρότητα και ψηφίσαμε το άρθρο 1 του μνημονίου για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις για τον κόσμο. Τώρα όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε κάτι τέτοιο».
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε από την αρχή αρνηθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Με αφορμή τον κύκλο των πρωθυπουργικών συναντήσεων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς ενταγμένες στην σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα».
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής: «Δίνουμε μια μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει, αντίθετα όλος ο πολιτικός κόσμος κρίνεται καθημερινά για τη βούληση ή την ατολμία του, την αποφασιστικότητά του ή την απουσία λόγου, την ειλικρινή ή καιροσκοπική διάθεση για πρόοδο και προκοπή της χώρας μας».
Για τη στάση του κ. Τσίπρα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «η στάση του κρίνεται εκ των πραγμάτων» και πως «εάν θεωρεί ότι δεν πρέπει να προσέρχεται σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι δικό του θέμα και εκεί ακριβώς αντανακλάται η παρουσία ή η απουσία ευθύνης του κάθε πολιτικού αρχηγού. Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι προς συζήτηση θέματα όπως είναι αυτά που θα μπουν στην προσεχή ευρωπαϊκή Σύνοδο και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χώρα μας, αλλά και ο προϋπολογισμός, είναι δικό του θέμα».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ WWW.elzoni.grhttp://www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου