Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΠΑ-ΚΟΛΛΑ

Η ΚΡΑΤΟΥΣΑ άποψη θέλει το ελληνικό κράτος υπερβολικά εκτεταμένο και υπερτροφικό, γεγονός που αποδίδεται στον πελατειακό τρόπο οργάνωσής του: οι ψηφοφόροι πίεζαν τους βουλευτές, εκείνοι τους υπουργούς και οι διορισμοί έδιναν κι έπαιρναν επί δεκαετίες.
Φυσικά το πρώτο κριτήριο δεν ήταν η αξιοκρατία. Μάλλον ήταν από τα τελευταία.
ΟΜΩΣ, περισσότερο και από τον αριθμό των υπαλλήλων, μεγαλύτερη σημασία έχει η οργάνωση των υπηρεσιών. Δεκάδες ή και εκατοντάδες ανενεργοί ή υπολειτουργούντες φορείς απασχολούν μεγάλο ή μικρό αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν προσφέρουν έργο. Αντίθετα, υπηρεσίες ζωτικής σημασίας -και γι' αυτήν καθ' εαυτήν τη λειτουργία τού εν ευρεία εννοία κράτους και, κυρίως, για την εξυπηρέτηση των πολιτών- έχουν μεγάλες ελλείψεις. Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο.
ΠΟΙΟΣ δεν έχει έστω μια μικρή εμπειρία από νοσοκομεία της ταλαιπωρίας; Από ασφαλιστικά ταμεία που χρειάζονται πολλούς μήνες ή και χρόνια για να υπολογίσουν και να αποδώσουν τη σύνταξη στους ασφαλισμένους τους; Από Εφορίες με τις ατελείωτες ουρές και υπαλλήλους να πελαγοδρομούν, ενώ οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν σε μια περίοδο που το υπουργείο Οικονομικών «στύβει» μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή εισφοροδιαφυγής παραμένουν ανέλεγκτες;
ΚΑΠΟΙΑ από αυτά τα προβλήματα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εσωτερικών, με την επείγουσα «απογραφή» του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών (ειδικότητες, κλάδοι, πλεονάζον προσωπικό ή κενά κ.ά.), η οποία πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Ο στόχος είναι προφανής. Να μεταταγούν οι υπάλληλοι από ανενεργές υπηρεσίες σε άλλες που έχουν κενά. Αυτό, δηλαδή, που μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι θα γίνει με τους περίπου 4.500 υπαλλήλους των υπηρεσιών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, τώρα θα επεκταθεί σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα.
ΑΝ όσα έχουν ανακοινωθεί και περιγράφονται στο σημερινό ρεπορτάζ τής «Ε» υλοποιηθούν, θα είναι η μεγαλύτερη ανακατανομή προσωπικού στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους. Χιλιάδες άνθρωποι θα αλλάξουν τόπο, χρόνο και αντικείμενο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στον εργασιακό τους βίο.
ΓΙ' ΑΥΤΟ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με σχέδιο και αντικειμενικά κριτήρια. Μπορεί τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο. Η μέθοδος «άρπα-κόλλα» ποτέ δεν έχει οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.
ΤΑ στοιχεία της «απογραφής» πρέπει να επανελεγχθούν και η κάλυψη των κενών να γίνει με πρώτιστο κριτήριο την ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι κενές θέσεις πρέπει μεν να καλυφθούν με πλεονάζον, σε άλλες υπηρεσίες, προσωπικό, αλλά μόνο αν αυτό το προσωπικό είναι κατάλληλο ή (επαν)εκπαιδευθεί κατάλληλα. Αλλιώς οι «σαρωτικές» μετατάξεις μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές. Και να δημιουργήσουν νέες εστίες με ανενεργούς υπαλλήλους.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ, αξιοκρατία και παραμερισμός της πελατειακής λογικής είναι τα κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν το σημερινό εγχείρημα σε αίσιο τέλος.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου